ZAJACOVÁ, Jana, Vanda RÁDKOVÁ a Jindřiška BOJKOVÁ. Diverzita a ekologie chrostíků (Trichoptera) pramenných stružek slatinišť Západních Karpat. In Zoologické dny 2015. 2015. ISBN 978-80-87189-18-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Diverzita a ekologie chrostíků (Trichoptera) pramenných stružek slatinišť Západních Karpat
Název anglicky Diversity and ecology of caddisflies (Trichoptera) in springbrooks of spring fens in the Western Carpathians
Autoři ZAJACOVÁ, Jana, Vanda RÁDKOVÁ a Jindřiška BOJKOVÁ.
Vydání Zoologické dny 2015, 2015.
Další údaje
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
ISBN 978-80-87189-18-4
Změnil Změnila: Mgr. Jindřiška Bojková, Ph.D., učo 55140. Změněno: 25. 4. 2016 09:24.
Anotace
Chrostíci (Trichoptera) jsou významnou skupinou bezobratlých ve sladkovodních ekosystémech, a to jak v rámci diverzity, tak i početnosti. Jedním z biotopů osídlených specifickými komplexními taxocenózami chrostíků jsou prameny a pramenné stružky. Tato stanoviště jsou charakteristická relativně stabilními proměnnými prostředí a relativní izolovaností vůči ostatním vodním biotopům, což umožňuje výskyt úzce specializovaných druhů a druhů citlivých na změny ve vodním prostředí. Tato studie se zabývá prameništními slatiništi Západních Karpat, která představují reliktní biotopy významné hodnoty. V 58 pramenných stružkách protékajících těmito slatiništi bylo nalezeno 53 taxonů chrostíků zastupujících 15 čeledí z 20 čeledí známých z pramenných biotopů Evropy. Polovina z nich se řadí mezi taxony na prameny úzce vázané (krenobiontní a krenofilní; např. Beraeidae, Crunoecia irrorata, Agapetus fuscipes, Wormaldia occipitalis), tyto také dosahují největších abundancí a tvoří téměř dvě třetiny jedinců. Významná část krenobiontů patří zároveň mezi madikolní druhy, které potřebují k životu jemný substrát omývaný tenkou vrstvou vody – tyto specifické biotopy jim poskytují právě slatiniště a mělké pramenné stružky. Hojně zastoupeny jsou také lotické druhy (Plectrocnemia conspersa, Chaetopteryx sp., Sericostoma sp., Potamophylax sp.), druhy lentické a eurytopní se vyskytují spíš ojediněle. Výsledky ordinačních analýz ukázaly, že druhové složení taxocenózy chrostíků signifikantně ovlivňuje rychlost proudu a hloubka vody, naopak málo jsou ovlivňovány chemismem vody. S rychlostí proudu a hloubkou souvisí také obsah rozpuštěného kyslíku ve vodě, celkový průtok a zastoupení jemné organické a hrubé anorganické hmoty, zejména štěrku. Tyto faktory oddělují na jedné straně gradientu především madikolní druhy preferující pomalu tekoucí mělké stružky s jemným organickým substrátem a na opačné straně druhy reofilní a lotické preferující rychle proudící stružky s hrubým anorganickým substrátem.
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 14:27