J 2016

Rapid assignment of malting barley varieties by matrix-assisted laser desorption-ionisation - Time-of-flight mass spectrometry

ŠEDO, Ondrej, Michal KOŘÁN, Michaela JAKEŠOVÁ, Renata MIKULÍKOVÁ, Michal BOHÁČ et. al.

Základní údaje

Originální název

Rapid assignment of malting barley varieties by matrix-assisted laser desorption-ionisation - Time-of-flight mass spectrometry

Autoři

ŠEDO, Ondrej (203 Česká republika, domácí), Michal KOŘÁN (203 Česká republika), Michaela JAKEŠOVÁ (203 Česká republika, domácí), Renata MIKULÍKOVÁ (203 Česká republika), Michal BOHÁČ (203 Česká republika) a Zbyněk ZDRÁHAL (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

Food Chemistry, Oxford, ELSEVIER SCI LTD, 2016, 0308-8146

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10406 Analytical chemistry

Stát vydavatele

Velká Británie a Severní Irsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 4.529

Kód RIV

RIV/00216224:14740/16:00087891

Organizační jednotka

Středoevropský technologický institut

UT WoS

000373054500017

Klíčová slova anglicky

Barley; Malting; MALDI-TOF MS; Proteins

Štítky

Změněno: 22. 2. 2017 11:09, Mgr. Eva Špillingová

Anotace

V originále

A method for discriminating malting barley varieties based on direct matrix-assisted laser desorption-ionisation -time-of-flight mass spectrometry (MALDI-TOF MS) fingerprinting of proteins was developed. Signals corresponding to hordeins were obtained by simple mixing of powdered barley grain with a MALDI matrix solution containing 12.5 mg mL(-1) of ferulic acid in an acetonitrile: water: formic acid 50:33:17 v/v/v mixture. Compared to previous attempts at MALDI-TOF mass spectrometric analysis of barley proteins, the extraction and fractionation steps were practically omitted, resulting in a significant reduction in analytical time and costs. The discriminatory power was examined on twenty malting barley varieties and the practicability of the method was tested on sixty barley samples acquired from Pilsner Urquell Brewery. The method is proposed as a rapid tool for variety assignment and purity determination of malting barley that may replace gel electrophoresis currently used for this purpose.

Návaznosti

ED1.1.00/02.0068, projekt VaV
Název: CEITEC - central european institute of technology
GBP206/12/G151, projekt VaV
Název: Centrum nových přístupů k bioanalýze a molekulární diagnostice
LM2015043, projekt VaV
Název: Česká infrastruktura pro integrativní strukturní biologii (Akronym: CIISB)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Czech Infrastructure for Integrative Structural Biology
LQ1601, projekt VaV
Název: CEITEC 2020 (Akronym: CEITEC2020)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, CEITEC 2020