2016
Rapid assignment of malting barley varieties by matrix-assisted laser desorption-ionisation - Time-of-flight mass spectrometry
ŠEDO, Ondrej, Michal KOŘÁN, Michaela JAKEŠOVÁ, Renata MIKULÍKOVÁ, Michal BOHÁČ et. al.Základní údaje
Originální název
Rapid assignment of malting barley varieties by matrix-assisted laser desorption-ionisation - Time-of-flight mass spectrometry
Autoři
ŠEDO, Ondrej (203 Česká republika, domácí), Michal KOŘÁN (203 Česká republika), Michaela JAKEŠOVÁ (203 Česká republika, domácí), Renata MIKULÍKOVÁ (203 Česká republika), Michal BOHÁČ (203 Česká republika) a Zbyněk ZDRÁHAL (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
Food Chemistry, Oxford, ELSEVIER SCI LTD, 2016, 0308-8146
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele
Velká Británie a Severní Irsko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Impakt faktor
Impact factor: 4.529
Kód RIV
RIV/00216224:14740/16:00087891
Organizační jednotka
Středoevropský technologický institut
UT WoS
000373054500017
Klíčová slova anglicky
Barley; Malting; MALDI-TOF MS; Proteins
Změněno: 22. 2. 2017 11:09, Mgr. Eva Špillingová
Anotace
V originále
A method for discriminating malting barley varieties based on direct matrix-assisted laser desorption-ionisation -time-of-flight mass spectrometry (MALDI-TOF MS) fingerprinting of proteins was developed. Signals corresponding to hordeins were obtained by simple mixing of powdered barley grain with a MALDI matrix solution containing 12.5 mg mL(-1) of ferulic acid in an acetonitrile: water: formic acid 50:33:17 v/v/v mixture. Compared to previous attempts at MALDI-TOF mass spectrometric analysis of barley proteins, the extraction and fractionation steps were practically omitted, resulting in a significant reduction in analytical time and costs. The discriminatory power was examined on twenty malting barley varieties and the practicability of the method was tested on sixty barley samples acquired from Pilsner Urquell Brewery. The method is proposed as a rapid tool for variety assignment and purity determination of malting barley that may replace gel electrophoresis currently used for this purpose.
Návaznosti
ED1.1.00/02.0068, projekt VaV |
| ||
GBP206/12/G151, projekt VaV |
| ||
LM2015043, projekt VaV |
| ||
LQ1601, projekt VaV |
|