URBANOVÁ, Daniela a Miroslav FRÝDEK. Actio seu malum carmen - metodologie badatelské práce. In Přednáška pro studenty Ph.D. programu Obecná jazykověda a teorie komunikace, 27. 4. 2016, Filozofická fakulta MU, Brno. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Actio seu malum carmen - metodologie badatelské práce
Název anglicky Actio seu malum carmen - Methodology of scientific work
Autoři URBANOVÁ, Daniela (203 Česká republika, garant, domácí) a Miroslav FRÝDEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Přednáška pro studenty Ph.D. programu Obecná jazykověda a teorie komunikace, 27. 4. 2016, Filozofická fakulta MU, Brno, 2016.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/16:00089800
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky římské právo; prosba o spravedlnost; latinské proklínací tabulky; fraus; dolus malus
Klíčová slova anglicky Roman Law; Prayers for justice; Latin Curse Tablets; fraus; dolus malus
Štítky dolus malus, fraus, rivok, Roman law
Změnil Změnila: Mgr. Marie Skřivanová, učo 262124. Změněno: 20. 4. 2017 13:30.
Anotace
Významnou součástí antické středomořské magické tradice jsou proklínací texty (celkem cca. 1600 tabulek, počet neustále narůstá díky novým nálezům), přičemž v posledních letech se vědecká diskuse soustřeďuje zvl. na problematiku defixí v soudním kontextu a na tzv. prosby o spravedlnost, jejichž vztah k běžnému typu kleteb zůstává sporný. Přednáška představuje záměr sestavit korpus všech řeckých a latinských soudních kleteb a proseb o spravedlnost a interpretovat je v souladu s dobovou právní praxí. Mimo typologickou analýzu dokladů a identifikaci právní terminologie v nich obsažené bude zodpovězena otázka, nakolik se právní praxe odráží v soudních defixích a prosbách o spravedlnost a zda v některých případech – zejména s ohledem na problematickou vymahatelnost práva u různých sociálních skupin – nebyla právě kletba jedinou možností, jak se domoci spravedlnosti.
Anotace anglicky
Curse tablets form an important part of the Mediterranean magical tradition in the Antiquity (circa 1600 tablets have been preserved, their number constantly increasing due to new archeological findings). In the last decade, scholarly debates focused on the issues connected with curse tables in judiciary context and on so-called prayers for justice, whose relation to other types of curses remain controversial. The lecture focuses on the intention to create the corpus of all Greek and Latin judiciary curses and prayers for justice and to interpret them in alignment with legal practices of the day. In addition to the typological analysis of the tablets and the identification of legal terminology they contain, we will focus on answering the following questions: To what degree are legal practices mirrored in the curses with judiciary context and prayers for justice? Given the limited enforceability of the law for various social groups (women, soldiers, freed slaves), is it possible to demonstrate that a curse was, for many inhabitants of the Empire, the only option available to achieve justice?
Návaznosti
MUNI/A/1058/2015, interní kód MUNázev: Výzkum starověkých jazyků, jejich literatur a příslušných kultur (Akronym: Staré jazyky a kultury)
Investor: Masarykova univerzita, Výzkum starověkých jazyků, jejich literatur a příslušných kultur, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 18:10