HRUBÁ, Drahoslava a Aleš PEŘINA. Kouření jako zdroj jemných a ultrajemných prachových částic. Hygiena. Praha: Státní zdravotní ústav, 2016, roč. 61, č. 1, s. 19-23. ISSN 1802-6281.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kouření jako zdroj jemných a ultrajemných prachových částic
Název anglicky Smoking as a source of fine and ultrafine particulate matter
Autoři HRUBÁ, Drahoslava (203 Česká republika, garant, domácí) a Aleš PEŘINA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Hygiena, Praha, Státní zdravotní ústav, 2016, 1802-6281.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/16:00089874
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky smoking; particulate matter (PM); airborne pollution
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 9. 5. 2016 15:26.
Anotace
Zájem veřejnosti o expoxici respirabilnímu prachu se obvykle soustřeďuje na kontaminaci zevního ovzduší a/nebo na profesi-onální expoxici na rizikových pracovištích. Mnoho epidemiologických, experimentálních a klinických studií potvrdilo, že vdechovatelné prašné částice, zejména jemné a ultrajemné mohou být nezávislým rizikovým faktorem mnoha závažných nepřenosných onemocnění (kardiovaskulárních, respiračních, neurologických) a také poruch totálního vývoje. Dobře je dokumentováno, že hořící i zahřívané tabákové výrobky jsou významným zdrojem expoxice aktivních i pasivních kuřáku tisícům nebezpečných látek, včetně jemnému a ultrajemnému prachu. Je nezbytné akceptovat přísná opatření platná pro všechny formy tabákových výrobku, dodržovat legislativní omezení kouření na veřejných místech a široce organizovat informativní kampaně cílené na dobrovolná rozhodnutí kuřáku nekouřit v jejich domovech a autech, zejména v přítomnosti dětí. Práce přináší stručný přehled o podobnostech a rozdílech mexi konvenčními cigaretami, vodní dýmkou a e-cigaretami jako zdroji nebezpečného prachu pro aktivní i pasivní kuřáky.
Anotace anglicky
Public interest about exposure to inhalable particular matters is obviously concerned especially about the contaminarion of ambienr air, and/or about occupational exposure at work places under risk. It has been confirmed by a number of epidemiological, experimental and clinical studies that inhalable dust (PM1(1), especially fine (PM, J and ultrahne (PMt J particulate matter can be an independent cause of many non-communicable diseases (cardiovascular, respiratory, neurologie) and also elisrurbances of fetal development. It has been well documented that burning and heating of tobacco products are the important source of both active and passive smokers' exposure to thousands of hazardous chemicals, including fine and ultrafine dust particles. It is necessary to accept strong control of all forms of tobacco products, keeping the legislative limits of smoking in public places and to organize wide informative campaigns aimed on voluntary decisions of smokers not to smoke in their homes and cars, where there are children. The study offers a brief overvievv about similarities and differences between convention cigarettes, water pipes and e-cigarettes as sources of dangerous dust for active and passive smokers.
VytisknoutZobrazeno: 22. 7. 2024 21:39