NOKKALA MILTOVÁ, Radka a Tomáš BOROVSKÝ. Sny mezi textem a imaginací. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sny mezi textem a imaginací
Název anglicky Dreams Between Text and Imagination
Autoři NOKKALA MILTOVÁ, Radka (203 Česká republika, garant, domácí) a Tomáš BOROVSKÝ (203 Česká republika, domácí).
Vydání 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Uspořádání workshopu
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/15:00087936
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky Dreams; History; Art History; History of Literature
Štítky rivok
Změnil Změnila: doc. Mgr. Radka Nokkala Miltová, Ph.D., učo 13960. Změněno: 22. 5. 2016 16:40.
Anotace
Problematice snů a jejich vnímání v minulosti nebyla v českém prostředí dosud věnována větší pozornost. Náš workshop se koncentruje na otázky spojené se sny v širším kulturně-historickém kontextu od středověku (potažmo antické tradice) do sklonku 19. století, kdy se s rozvojem moderní psychologie a psychoanalytického pojetí snu mění místo a funkce snů ve společnosti. Vycházíme z užšího vymezení snu, které nezahrnuje motivy vizí a božského vnuknutí. Naše pracovní setkání se nesnaží soustředit se na jedno spojující téma snových interpretací, jeho cílem je nastínění možných cest v přístupu ke snům v předmoderní společnosti. Chceme proto shromáždit badatele, věnující se problematice snu, jeho vizuální reprezentaci a dobové interpretaci z hledisek různých oborů, historie, dějin umění a literárních dějin. Příspěvky našeho workshopu se tak věnují rozdílným otázkám: důvodům, které vedly k legitimizování relevance snů a jejich interpretace (v historickém kontextu), vztahu ke křesťanství – co bylo na snech považováno za nevhodné (například předvídání budoucnosti), snům jako prostředku vstupu do jiných dimenzí, temné stránce snu, důvodům nedostatku vizuálních záznamů snů pro starší dějinné období (celkově otázka vizuální reprezentace snu) nebo snářům, které představují setkání učenecké a lidové kultury v přístupu ke snu.
Anotace anglicky
The issue of dreams and the way they were perceived in the past has not been fully reflected in the Czech historiography. This workshop explores dreams in the wider historical context from the Middle Ages (respectively ancient tradition) till the end of 19th century when the place and function of dreams in the society radically changed due to the development of modern psychology and psychoanalytic concept of dreams. The starting point for our discussions in the workshop is a narrow definition of a dream, which does not include visions or Divine inspiration. Rather than aiming at forming one single framework to the interpretation of dreams, we are oriented to apply several possible approaches to the study of dreams in pre-modern society. That is why we are bringing together researchers interested in the study of dreams´ visual representation and dreams´ contemporary interpretations from the perspective of different fields: history, art history and history of literature. The papers of the workshop will thus address questions such as, what where the historical reasons that led to take dreams and their interpretation seriously, in other words, what led to the legitimisation of dreams relevance, what was the reference to Christianity (what was considered being unacceptable in dreams – f. e. future prediction), why is there a lack of visual evidence of dreams for older historic period (problems of visual representation of dreams in general). Other possible topics of the workshop are dreams as instruments of entering other dimensions and the dark side of dreams. Last but not least the attention will be devoted to dream books that represent a cultural encounter of popular and scholarly approaches to dreams.
Návaznosti
GB14-36521G, projekt VaVNázev: Centrum pro transdisciplinární výzkum kulturních fenoménů ve středoevropských dějinách: obraz, komunikace, jednání
VytisknoutZobrazeno: 21. 9. 2024 05:23