a 2016

Prebiotika a jejich využití v pediatrii

JABANDŽIEV, Petr

Základní údaje

Originální název

Prebiotika a jejich využití v pediatrii

Název anglicky

Prebiotics and their use in paediatrics

Autoři

JABANDŽIEV, Petr (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

X. Kongres primární péče, 2016

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Konferenční abstrakt

Obor

30209 Paediatrics

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14110/16:00090028

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

Klíčová slova anglicky

Prebiotics; paediatrics

Štítky

Změněno: 26. 5. 2016 16:43, Soňa Böhmová

Anotace

V originále

Prebiotika jsou nestravitelné látky, které selektivně podporují růst nebo aktivitu jednoho nebo omezeného počtu druhů střevních bakterií, nejčastěji rodu Bifidobacterium a Lactobacillus, a tím pozitivně ovlivňují složení střevního mikrobiomu. V horních částech trávicího traktu nedochází k jejich vstřebávání ani hydrolýze a proto v nezměněné formě slouží bakteriím v tlustém střevě jako substrát podporující jejich růst a zvyšující jejich metabolickou aktivitu. Dochází k žádoucímu ovlivnění složení mikroflóry tlustého střeva a tím i k celkově pozitivnímu vlivu na zdraví jedince. Příkladem látek s probiotickou aktivitou jsou frukto-oligosacharidy (FOS), galakto-oligosacharidy (GOS), laktulóza, stachyóza, sojové oligosacharidy aj. Prebioticky působící oligosacharidy tvoří významnou součást mateřského mléka. Tyto látky mají kromě jiného i antibakteriální efekt, příznivě modulují pochody slizniční imunity a pozitivně ovlivňují vývoj centrálního nervového systému. Suplementace kojeneckých formulí prebiotiky představuje možnost žádoucího ovlivnění vývoje a složení střevní mikroflóry, z čehož vyplývají další možné zdravotní benefity. Sdělení shrnuje aktuální stav poznatků na tomto poli s důrazem na aspekty využitelné v praxi.

Anglicky

Prebiotics are indigestible substances which selectively support the growth or activity of one or a limited number of intestinal bacteria species, most frequently Bifidobacterium and Lactobacillus species, and thereby positively affect gut microbiome composition. They are not absorbed or hydrolysed in the upper parts of the gastrointestinal tract and so are used in an unchanged form within the large intestine by bacteria as media for growth and increased metabolic activity. This has a desirable influence on large intestinal microflora composition leading to an overall positive effect on the individual’s health. Examples of substances with prebiotic effects include fructooligosaccharides (FOS), galactooligosaccharides (GOS), lactulose, stachyose, and soy oligosaccharides. Oligosaccharides with prebiotic effects are an important component of breast milk. Among other characteristics, these substances have antibacterial effects and favourably modulate the progression of mucosal immunity and positively influence the development of the central nervous system. Supplementing infant formula with prebiotics is a possible method for achieving a favourable effect on intestinal microflora development and composition, thereby resulting in further possible health benefits. This study summarizes current knowledge in this field with an emphasis on aspects usable in practice.