DYNÁKOVÁ, Šárka a Liana GREIFFENEGGOVÁ. Uplatnění supervize v sesterské praxi. In Ošetřovatelský výzkum a praxe založená na důkazech : sborník příspěvků z X. mezinárodního sympozia ošetřovatelství. 2016. ISBN 978-80-7464-826-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Uplatnění supervize v sesterské praxi
Název anglicky Use of supervision at the practise of nurses
Autoři DYNÁKOVÁ, Šárka (203 Česká republika) a Liana GREIFFENEGGOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Ošetřovatelský výzkum a praxe založená na důkazech : sborník příspěvků z X. mezinárodního sympozia ošetřovatelství, 2016.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/16:00090056
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-7464-826-7
Klíčová slova česky syndrom vyhoření; motivace; sestra; supervize
Klíčová slova anglicky burn-out syndrome; motivation; nurse; supervision
Štítky EL OK
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 20. 12. 2016 12:45.
Anotace
Testovali jsme osm výzkumných hypotéz. Zjistili jsme, že sestry mají potřebu ventilace problémů, vzniklých na pracovišti. Před edukací hodnotily respondentky svoji znalost pojmu syndrom vyhoření na sedmistupňové stupnici jako průměrnou a pojmu supervize jako velmi podprůměrnou. Po edukačním semináři hodnotily svoji znalost pojmu syndromu vyhoření i supervize jako markantně zvýšenou. Zájem sester o supervizi se podařilo zvýšit na vysokou úroveň. Závěr: Díky těmto výsledkům došlo k odstartování programu boje proti syndromu vyhoření pomocí supervizních setkání v Thomayerovi nemocnice v Praze.
Anotace anglicky
Eight research hypotheses have been tested. We found out that the nurses have a need to ventilate their working problems. The nurses assessed their knowledge of the concept of burn-out syndrome as an average and the concept of supervision below average on a 7- point rating scale before the educational seminar.. After completion of the seminar the nurses assessed their knowledge of both concepts as significantly higher. The nurses’ interest in supervision was raised to a high level. Conclusion: Due to the research results there was a start of a program against the burn-out syndrome via supervision sessions at the Thomayer Hospital in Prague.
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 13:35