JANÍK, Zdeněk. English Language as a Cultural Tool for Intercultural Communication. CASALC Review. Brno: Česká a slovenská asociace učitelů jazykových center na vysokých školách, 2016, roč. 2015-2016, č. 2, s. 39-50. ISSN 1804-9435.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název English Language as a Cultural Tool for Intercultural Communication
Autoři JANÍK, Zdeněk (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání CASALC Review, Brno, Česká a slovenská asociace učitelů jazykových center na vysokých školách, 2016, 1804-9435.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW English Language as a Cultural Tool for Intercultural Communication_Z.Janík
Kód RIV RIV/00216224:14410/16:00090136
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky angličtina jako mezinárodní jazyk; interkulturní komunikace; interkulturní komunikativní kompetence
Klíčová slova anglicky English as international language; intercultural communication; intercultural communicative competence
Štítky intercultural communication
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Zdeněk Janík, M.A., Ph.D., učo 17249. Změněno: 6. 1. 2017 14:00.
Anotace
The article emphasizes the theoretical concept of English as an international language extensively used in intercultural communication and presents practical implications of the concept for intercultural learning and teaching. The article describes how international students at Masaryk University facilitate their intercultural communication through development of communicative and intercultural competence in the course of Intercultural Communication. The main objective of the course is to show the students how to adopt English language as a cultural tool for successful intercultural communication. The students learn how their identities and cultural perceptions effect their intercultural communication; they further study the varieties of styles of communication and non-verbal cues and their meanings. The emphasis is given on enhancing the students' communicative competence in order to make their intercultural communication effective.
Anotace česky
Článek zdůrazňuje teoretické pojetí anglického jazyka jako prostředku dorozumívání v interkulturní komunikaci a představuje praktické důsledky tohoto pojetí pro učení a vyučování interkulturní komunikace. Článek popisuje, jak mezinárodní studenti na Masarykově univerzitě v Brně se zdokonalují v interkulturní komunikaci prostřednictvím rozvíjení komunikativních a interkulturních kompetencí v předmětu Interkulturní komunikace. Cílem předmětu je ukázat studentům, jak používat angličtinu jako kulturní nástroj v interkulturní komunikaci. Studenti poznávají, jak jejich identity a kulturní vnímání reality ovlivňují jejich komunikaci s jinými v interkulturním kontextu; studují různé styly komunikace a neverbální signály a jejich významy. Důraz je kladen na zdokonalování komunikativní kompetence vedoucí k úspěšné interkulturní komunikaci.
VytisknoutZobrazeno: 9. 5. 2024 12:55