MELOUNOVÁ, Markéta. Princeps a jeho péče o "incolumitas rei publicae". Auriga. Zprávy Jednoty klasických filologů. Praha: Jednota klasických filologů, 2016, roč. 58, č. 2, s. 5-25. ISSN 1211-3379.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Princeps a jeho péče o "incolumitas rei publicae"
Název anglicky The Princeps and His Care for the "Incolumitas Rei Publicae"
Autoři MELOUNOVÁ, Markéta (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Auriga. Zprávy Jednoty klasických filologů, Praha, Jednota klasických filologů, 2016, 1211-3379.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/16:00090173
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Římský principát; Pisonovo spiknutí; vindex libertatis; maiestas
Klíčová slova anglicky Roman Principate; Pisonian conspiracy; vindex libertatis; maiestas
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Skřivanová, učo 262124. Změněno: 3. 4. 2017 20:27.
Anotace
Článek se zaměřuje na právní aspekty potlačení Pisonova spiknutí proti císaři Neronovi v roce 65 po Kr. V první části je zkoumána zákonnost vyšetřování, které vedl císařský soud, druhá část se zabývá Neronovou propagandou po odsouzení hlavních spiklenců v širším kontextu principátu. Nero se v tomto případě neprezentoval jako shovívavý vladař, snažil se nicméně zachovat přinejmenším zdání legality: vedl soudní procesy, kde vystupovali žalobci, většině žalovaných dovolil obhajobu, rozlišoval v trestání co do výše viny atd. Zvláště mincovní prameny dokládají, že Nero při své sebeprezentaci po spiknutí velmi dbal o to, aby své chování ukázal jako oprávněné.
Anotace anglicky
The article focuses on juristic issues of the suppression of the Pisonian conspiracy against the Emperor Nero in A.D. 65. In the first part the legality of the investigation conducted by the Emperor's court is examined, while in the other part the article deals with Nero's propaganda after the condemnation of main conspirators in a broader context of the Principate. Nero did not present himself as a clement ruler in this case, he nevertheless strove to keep at least the impression of legality - he conducted trials where delators pressed charges, he permitted defence to most of the defendants, applied discretion in sentencing according to guilt etc. In constructing his image afterwards, Nero was very much concerned with presenting his conduct as rightful, as evidenced especially by his coinage.
VytisknoutZobrazeno: 23. 9. 2024 12:05