PINKAS, Jiří, Aleš STÝSKALÍK, David ŠKODA a Martin KEJÍK. Příprava mezoporézních materiálů nehydrolytickými sol-gelovými metodami. In 2. konference Pokroky anorganické chemie – PAnCh 2016, Kutná Hora. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Příprava mezoporézních materiálů nehydrolytickými sol-gelovými metodami
Název česky Příprava mezoporézních materiálů nehydrolytickými sol-gelovými metodami
Název anglicky Synthesis of mesoporous materials by non-hydrolytic methods
Autoři PINKAS, Jiří, Aleš STÝSKALÍK, David ŠKODA a Martin KEJÍK.
Vydání 2. konference Pokroky anorganické chemie – PAnCh 2016, Kutná Hora, 2016.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 10402 Inorganic and nuclear chemistry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Jiří Pinkas, Ph.D., učo 627. Změněno: 19. 7. 2016 11:37.
Anotace
Porézní materiály hrají důležitou roli v mnoha oblastech chemie a chemické technologie. Vedle klasických zeolitů, koordinačních polymerů (MOFs) a kovalentních porézních sítí (COFs) jsou vyvíjeny nové třídy amorfních porézních systémů pro specifické funkce v heterogenní katalýze, adsorpci a separaci plynů, ukládání CO2, vodíku a methanu, elektronice, senzorech a konstrukci baterií. Hlavním cílem je připravit struktury s vysokým povrchem, velkým objemem pórů, řízenou velikostí a tvarem pórů, chemickou a termickou stabilitou, strukturní flexibilitou a chemickými funkčními vlastnostmi. Syntézy porézních materiálů založené na vodných sol-gelových reakcích selhávají v mnoha případech směsných oxidů z důvodu rozdílné reakční rychlosti a následné fázové separace. Proto byly vyvinuty principiálně odlišné nehydrolytické sol-gelové (NHSG) metody založené na polykondenzačních reakcích vhodných prekurzorů s vyloučením vody.
Návaznosti
LH11028, projekt VaVNázev: Nehydrolytické sol-gelové reakce pro přípravu křemičitanů a fosforečnanů s řízenou porozitou a funkčními skupinami na povrchu (Akronym: NHSGKNOX)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Nehydrolytické sol-gelové reakce pro přípravu křemičitanů a fosforečnanů s řízenou porozitou a funkčními skupinami na povrchu
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 06:22