ZULLI, Anthony, Renee M. SMITH, Peter KUBATKA, Jan NOVÁK, Yoshio UEHARA, Hayley LOFTUS, Tawar QARADAKHI, Miroslav POHANKA, Nazarii KOBYLIAK, Angela ZAGATINA, Jan KLIMAS, Alan HAYES, Giampiero La ROCCA, Miroslav SOUČEK a Peter KRUZLIAK. Caffeine and cardiovascular diseases: critical review of current research. European Journal of Nutrition. Heidelberg: Springer Heidelberg, 2016, roč. 55, č. 4, s. 1331-1343. ISSN 1436-6207. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1007/s00394-016-1179-z.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Caffeine and cardiovascular diseases: critical review of current research
Autoři ZULLI, Anthony (36 Austrálie), Renee M. SMITH (36 Austrálie), Peter KUBATKA (703 Slovensko), Jan NOVÁK (203 Česká republika, garant, domácí), Yoshio UEHARA (392 Japonsko), Hayley LOFTUS (36 Austrálie), Tawar QARADAKHI (36 Austrálie), Miroslav POHANKA (203 Česká republika), Nazarii KOBYLIAK (804 Ukrajina), Angela ZAGATINA (643 Rusko), Jan KLIMAS (703 Slovensko), Alan HAYES (36 Austrálie), Giampiero La ROCCA (380 Itálie), Miroslav SOUČEK (203 Česká republika, domácí) a Peter KRUZLIAK (203 Česká republika).
Vydání European Journal of Nutrition, Heidelberg, Springer Heidelberg, 2016, 1436-6207.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Německo
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 4.370
Kód RIV RIV/00216224:14110/16:00090422
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1007/s00394-016-1179-z
UT WoS 000376488200002
Klíčová slova anglicky Cardiovascular diseases; Caffeine; Cardioprotective effects; Pathogenesis; Clinical studies; Experimental studies
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 2. 8. 2016 14:21.
Anotace
Caffeine is a most widely consumed physiological stimulant worldwide, which is consumed via natural sources, such as coffee and tea, and now marketed sources such as energy drinks and other dietary supplements. This wide use has led to concerns regarding the safety of caffeine and its proposed beneficial role in alertness, performance and energy expenditure and side effects in the cardiovascular system. The question remains "Which dose is safe?", as the population does not appear to adhere to the strict guidelines listed on caffeine consumption. Studies in humans and animal models yield controversial results, which can be explained by population, type and dose of caffeine and low statistical power. This review will focus on comprehensive and critical review of the current literature and provide an avenue for further study.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 12:23