LENGEROVÁ, Martina, Matěj BEZDÍČEK, Zdeněk RÁČIL, Jiří MAYER a Iva KOCMANOVÁ. Sada pro detekci a identifikaci mykotických patogenů. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sada pro detekci a identifikaci mykotických patogenů
Název anglicky Kit for detection and identification of mycotic pathogens
Autoři LENGEROVÁ, Martina (203 Česká republika, garant, domácí), Matěj BEZDÍČEK (203 Česká republika), Zdeněk RÁČIL (203 Česká republika, domácí), Jiří MAYER (203 Česká republika, domácí) a Iva KOCMANOVÁ (203 Česká republika).
Vydání 2016.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Výsledky s právní ochranou
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14740/16:00087615
Organizační jednotka Středoevropský technologický institut
Klíčová slova česky invazivní mykotické infekce; molekulární diagnostika; analýza teplot tání s vysokým rozlišením; panfungální PCR
Klíčová slova anglicky invasive fungal disease; molecular diagnostics; high resolution melting analysis; panfungal PCR
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Eva Špillingová, učo 110713. Změněno: 3. 5. 2017 08:54.
Anotace
I přes pokroky v léčbě zůstává míra mortality u invazivních houbových infekcí vysoká. Vzhledem k rozšiřujícímu se spektru možných původců je nezbytná rychlá a přesná diagnostika těchto infekcí. Námi předložená metoda panfungální PCR cílí na vysoce variabilní úsek ITS2 v oblasti rDNA genů a využívá analýzu teplot tání s vysokým rozlišením k druhové identifikaci patogena. V důsledku vysoké variability úseku ITS2 získáme rozdílné teploty tání pro rozdílné druhy fungálních patogenů, díky čemuž jsme schopni patogen identifikovat bez použití časově i finančně náročné sekvenace. Vysoká specificita, pozitivní i negativní prediktivní hodnota, rychlost a časová nenáročnost předložené metody ji činí vhodnou zejména pro rychlý screening vzorků od pacientů v riziku invazivní houbové infekce.
Anotace anglicky
Despite advances in the treatment of invasive fungal diseases, mortality rates remain high. Moreover, due to the expanding spectrum of causative agents, fast and accurate pathogen identification is necessary. We designed a panfungal PCR which targets the highly variable ITS2 region of rDNA genes and uses high resolution melting analysis for subsequent species identification. High ITS region variability leads to obtaining divergent melting peaks for different fungal species and omission of the expensive and time consuming sequencing step is possible. With the high specificity, positive and negative predictive values, short time needed to obtain a result, and low price, the presented assay is intended to be used as a quick screening method for patients at risk of invasive fungal diseases.
Návaznosti
TE02000058, projekt VaVNázev: Centrum kompetence pro molekulární diagnostiku a personalizovanou medicínu (Akronym: MOLDIMED)
Investor: Technologická agentura ČR, Centrum kompetence pro molekulární diagnostiku a personalizovanou medicínu
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 12:58