ŠEVČÍKOVÁ, Stanislava. What helps in the Scenery in Systemically-Oriented Work with People. E-pedagogium. Olomouc: Pedagogická fakulta Univerzity Palackého, 2016, roč. 2016, č. 2, s. 7-16. ISSN 1213-7499.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název What helps in the Scenery in Systemically-Oriented Work with People
Název česky Co pomáhá ve scenerii systemicky orientované práci s lidmi
Autoři ŠEVČÍKOVÁ, Stanislava (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání E-pedagogium, Olomouc, Pedagogická fakulta Univerzity Palackého, 2016, 1213-7499.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/16:00090579
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky Systemický přístup; pomáhající profese; respekt; krása; užitek; uznání druhého v jeho odlišnosti
Klíčová slova anglicky Systemic approach; helping profession; respect; beauty; usefulness; recognising of other in the otherness
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Dipl.-Theol. Univ. Stanislava Ševčíková, MBA, Ph.D., učo 78509. Změněno: 19. 9. 2016 18:35.
Anotace
Postmodern time appeals many questions dealing with the manner of the cooperation among the people in different context, f. e. in helping professions such as social pedagogy, social work or school system professionals. In the article, the author deals with the question of what is systemic approach, what constructs it uses for the understanding of “problem” and what is achieved by the systemic approach in dealing with the principles of beauty and usefulness by the respecting of the other in his otherness as an offer to the traditional view of using “specialism” as a tool assigned to a helping professional in a helping relation.
Anotace česky
Postmoderní doba klade mnoho otázek spojených se způsobem spolupráce mezi lidmi v nejrůznějších profesionálních kontextech, např. v pomáhajících profesích jako je sociální pedagogika, sociální práce nebo profesionálové ve školství. V textu se autorka zabývá otázkou, co je systemický přístup, jaké konstrukty užívá pro definici pojmu “problém” a jakých výsledků dosahuje užitím principů jako krása, užitek při respektu druhého v jeho odlišnosti jako nabídka k tradičnímu pojetí odbornosti vyhrazeném pomáhajícímu profesionálovi v pomáhajícím vztahu.
VytisknoutZobrazeno: 1. 9. 2024 01:11