FRAŇKOVÁ, Soňa, Petr URBÁNEK, Jan ŠPERL, Petr HUSA, Petr RYCHLÍK, Sylvie DUSILOVÁ SULKOVÁ, Vladimír TESAŘ a Ondřej VIKLICKÝ. DIAGNOSTICKÝ A TERAPEUTICKÝ POSTUP CHRONICKÉ INFEKCE VIREM HEPATITIDY C U PACIENTŮ S CHRONICKÝM ONEMOCNĚNÍM LEDVIN. Aktuality v nefrologii. Praha: Tigis, 2016, roč. 22, č. 2, s. 63-65. ISSN 1210-955X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název DIAGNOSTICKÝ A TERAPEUTICKÝ POSTUP CHRONICKÉ INFEKCE VIREM HEPATITIDY C U PACIENTŮ S CHRONICKÝM ONEMOCNĚNÍM LEDVIN
Název anglicky DIAGNOSTIC ANDTHERAPEUTIC APPROACH FOR CHRONIC HEPATITIC C IN PATIENTS WITH CHRONIC KIDNEY DISEASE
Autoři FRAŇKOVÁ, Soňa, Petr URBÁNEK, Jan ŠPERL, Petr HUSA, Petr RYCHLÍK, Sylvie DUSILOVÁ SULKOVÁ, Vladimír TESAŘ a Ondřej VIKLICKÝ.
Vydání Aktuality v nefrologii, Praha, Tigis, 2016, 1210-955X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30300 3.3 Health sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky hepatitida C
Štítky EL OK
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 26. 8. 2016 14:34.
Anotace
Prevalence HCV infekce mezi pacienty s chronic-kým onemocněním ledvin je mnohonásobně vyšší než prevalence HCV v běžné populaci (1, 2). Pacienti s re-nální insuficiencí (CKD) a pacienti v programu náhrady funkce ledvin (RRT) představují velmi speciální skupinu nemocných s chronickou HCV infekcí. HCV infekce je u pacientů v RRT asociována s vyšší všeobecnou i jaterní mortalitou. Hlavním faktorem limitujícím přežití těchto nemocných však zůstává kardiovaskulární morbidita (3, 4. 5). Největším rizikem vyplývajícím z HCV infekce je reaktivace infekce po transplantaci ledviny při imu-nosupresivní léčbě (6). K protivirové léčbě by měli proto být přednostně indikováni pacienti, kteří jsou vhodnými kandidáty transplantace ledviny.
VytisknoutZobrazeno: 18. 9. 2024 22:07