SOŠKA, Vladimír a Ondřej KYSELÁK. Familiární hypercholesterolémie: co potřebuje vědět kardiolog. Postgraduální medicína. Praha: Mladá fronta, 2016, roč. 18, č. 3, s. 297-303. ISSN 1212-4184.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Familiární hypercholesterolémie: co potřebuje vědět kardiolog
Název anglicky Familial hypercholesterolemia: what a cardiologist needs to know
Autoři SOŠKA, Vladimír (203 Česká republika, garant, domácí) a Ondřej KYSELÁK (203 Česká republika).
Vydání Postgraduální medicína, Praha, Mladá fronta, 2016, 1212-4184.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30201 Cardiac and Cardiovascular systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/16:00090638
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky familiární hypercholesterolémie; LDL-cholesterol; kardiovaskulární onemocnění; statiny; PCSK9 inhibitory
Klíčová slova anglicky familiar hypercholesterolemia; LDL cholesterol; cardiovascular disease; statins; PCSK9 inhibitors
Štítky EL OK
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 13. 1. 2017 09:02.
Anotace
Familiární hypercholesterolémie je z klinického hlediska nejzávažnější formou vrozené poruchy metabolismu lipidů. Pacienti s familiární hypercholesterolémií jsou ve vysokém riziku velmi časných kardiovaskulárních onemocnění, především infarktu myokardu. Protože familiární hypercholesterolémie probíhá až do manifestace kardiovaskulárních komplikací prakticky asymptomaticky, je nutné aktivní vyhledávání nemocných a jejich včasná, celoživotní a agresivní léčba. V České republice existuje síť specializovaných center, která zajišťují diagnostiku, dispenzarizaci a léčbu těchto pacientů (projekt MedPed). Základem léčby jsou vysoké dávky statinů, většinou i v kombinaci s ezetimibem, ale ani to nestačí u většiny nemocných s familiární hypercholesterolémií k dosažení cílových hodnot LDL-cholesterolu. Zásadní zlepšení prognózy v léčbě pacientů s familiární hypercholesterolémií by proto měla přinést nová léčiva ze skupiny PCSK9 inhibitorů, která jim umožní dosahovat cílové hodnoty LDL-cholesterolu, a tím předcházet kardiovaskulárním komplikacím.
Anotace anglicky
Familial hypercholesterolemia is from the clinical point of view the most serious form of congenital lipid metabolism defect. Patients with familial hypercholesterolemia have a high risk of very early cardiovascular diseases, especially myocardium infarctions. Because familiar hypercholesterolemia is practically asymptomatic until the cardiovascular complications manifest, it is necessary to actively screen for patients suffering from it and to give them a timely, aggressive and lifelong treatment. There is a network of specialised centres in the Czech Republic, which provide diagnostics, monitoring and treatment to such patients (project MedPed). The foundation of the treatment are high doses of statins, usually in a combination with ezetimibe, but even that is not sufficient in most patients to reach target levels of LDL cholesterol. New drugs from the PCSK9 inhibitor group should bring a serious improvement to the prognosis of patients with familial hypercholesterolemia, enabling them to reach target levels of LDL cholesterol and thus to prevent cardiovascular complications.
VytisknoutZobrazeno: 27. 5. 2024 01:50