ČEJKOVÁ, Ingrid. Mluviti stříbro, mlčeti zlato : Hlas žáků střední školy. In XXIV. konference České asociace pedagogického výzkumu, České Budějovice, 15.-16. září 2016. 2016. ISBN 978-80-7394-596-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Mluviti stříbro, mlčeti zlato : Hlas žáků střední školy
Název anglicky Speaking is silver, silence is gold : The voice of high school students
Autoři ČEJKOVÁ, Ingrid.
Vydání XXIV. konference České asociace pedagogického výzkumu, České Budějovice, 15.-16. září 2016, 2016.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-7394-596-1
Klíčová slova česky hlas žáků; střední škola; výuka
Klíčová slova anglicky the voice of students; high school; teaching
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Ingrid Procházková, Ph.D., učo 342061. Změněno: 25. 4. 2017 17:09.
Anotace
Cílem výzkumu je popsat hlas žáků střední školy jakožto proces snahy žáků ovlivnit výuku. Hlas žáků je metaforické označení pro komunikační iniciativu přicházející od žáků a směřující k dospělým ve škole, která se týká různých oblastí života ve škole. Největší zastoupení by měl mít hlas žáků v oblasti zpětné vazby na výuku nebo přání spojených s výukou, kde by se žáci měli snažit ovlivnit výuku. Žáci vyjadřují svůj hlas s přesvědčením, že bude vyslyšen a učitelé na jeho základě budou jednat, samo naslouchání hlasu žáků však není pro učitele neproblematické. Hlas žáků nese potenciál kvalitativní změny ve výuce, ve svém důsledku by mohl vést k participaci žáků na životě školy a naplňování principů demokratické školy. Jedná se o případovou studii jedné středoškolské třídy (sexta) a jejích učitelů. Výchozí metodou sběru dat se stalo etnografické pozorování a videonahrávky výuky. Na základě analýzy těchto dat byly pořizovány hloubkové rozhovory se žáky a třídním učitelem, skupinový rozhovor se žáky a rozhovory s učiteli vyučujícími v této třídě s cílem popsat příčiny událostí sledovaných při pozorování a hodnocení těchto událostí samotnými aktéry.
Anotace anglicky
The aim of the research is to describe the voice of high school students as a process to influence the teaching. The voice of pupils is a metaphorical term for the communication initiative coming from students and directed to teachers, which covers various areas of school life. The largest representation should have a voice in feedback on teaching or wishes related to teaching, when pupils should try to influence teaching. Pupils express their voice with the belief that it will be heard and teachers will be action in this, self listening to the pupils is problematic for teachers . Voice of students has the potential to changes in teaching, ultimately could lead to the participation of students in school life and upholding the principles of a democratic school. It is a case study of one high school class (sixth) and their teachers. The default method of research is an ethnographic observation and videos from teaching. Based on analysis of these data were collected in-depth interviews with pupils and the class teacher, group interviews with students and interviews with teachers in this classroom for to describe the causes of the events observed during the observation and evaluation of these events.
Návaznosti
MUNI/A/1147/2015, interní kód MUNázev: Celoživotní učení v institucionálních souvislostech
Investor: Masarykova univerzita, Celoživotní učení v institucionálních souvislostech, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 1. 5. 2024 20:55