BAR, Přemysl. Protihusitská propaganda v písemnostech Zikmunda Lucemburského. Definice – Dochování – Texty. Český časopis historický. Praha: AV ČR, Historický ústav, 2016, roč. 114, č. 3, s. 614-651. ISSN 0862-6111.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Protihusitská propaganda v písemnostech Zikmunda Lucemburského. Definice – Dochování – Texty
Název anglicky Anti-Hussite Propaganda in the Writings of Sigismund of Luxembourg. Definition – Preservation – Texts
Autoři BAR, Přemysl (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Český časopis historický, Praha, AV ČR, Historický ústav, 2016, 0862-6111.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/16:00088221
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky Sigismund of Luxembourg; the Hussite movement; heresy; propaganda; diplomatic
Štítky rivok
Změnil Změnil: Mgr. Přemysl Bar, Ph.D., učo 13542. Změněno: 30. 11. 2020 10:10.
Anotace
Studie je materiálovým příspěvkem k bádání o protihusitské propagandě a politice Zikmunda Lucemburského. Předmětem analýzy jsou Zikmundovské písemnosti a korespondence (diplomy, otevřené a uzavřené listy), které v různé míře obsahují propagandistické pasáže. Z hlediska formy i obsahu nepředstavují tyto pasáže ve srovnání s papežskou nebo říšskou antihusitskou kampaní žádné novum až na to, že jejich formulace byly vždy určeny politickým zájmem císaře Zikmunda. Projevovalo se to odlišnými důrazy podle toho, do jakého prostředí určité písemnosti směřovaly – zda katolického (ať už v Čechách nebo říši) nebo husitského. Propagandistické texty plnily pro císaře Zikmunda dvojí roli – na jedné straně ho prezentovaly ho jako ochránce katolického pravověří a církve a na druhé straně ospravedlňovaly jeho vlastní politiku vůči husitům.
Anotace anglicky
This study contributes to the research on anti-Hussite propaganda and on the policies of Sigismund of Luxembourg. The subject of analysis is represented by Sigismund’s writings and correspondence (diplomas, public and private letters) which contain to varying degrees several propaganda passages. From the viewpoint of form and content and compared to the papal and imperial anti-Hussite campaigns, these passages do not represent a novelty if not for the fact that their formulations were determined by the political interest of Emperor Sigismund. It manifested itself through a variety of nuances depending on the type of environment, for which the documents were intended for – whether the Catholic (both in the Czech lands and the Empire) or the Hussite. For Emperor Sigismund these propaganda texts fulfilled two roles – on the one hand they presented him as the defender of Catholic orthodoxy and of the Church, while on the other hand they justified his own policies against the Hussites.
Návaznosti
GAP405/11/0639, projekt VaVNázev: Listiny císaře Zikmunda pro české příjemce: tradice a inovace v pozdně středověké diplomatice
Investor: Grantová agentura ČR, Listiny císaře Zikmunda pro české příjemce: tradice a inovace v pozdně středověké diplomatice
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 00:05