2016
Suppression of protein inactivation during freezing by minimizing pH changes using ionic cryoprotectants
KRAUSKOVÁ, Ľubica, Jitka PROCHÁZKOVÁ, Martina KLAŠKOVÁ, Lenka FILIPOVÁ, Radka CHALOUPKOVÁ et. al.Základní údaje
Originální název
Suppression of protein inactivation during freezing by minimizing pH changes using ionic cryoprotectants
Autoři
KRAUSKOVÁ, Ľubica (703 Slovensko, domácí), Jitka PROCHÁZKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Martina KLAŠKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Lenka FILIPOVÁ (203 Česká republika, domácí), Radka CHALOUPKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Stanislav MALÝ (203 Česká republika), Jiří DAMBORSKÝ (203 Česká republika, domácí) a Dominik HEGER (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
International Journal of Pharmaceutics, 2016, 0378-5173
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele
Nizozemské království
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor
Impact factor: 3.649
Kód RIV
RIV/00216224:14310/16:00088279
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
000378949800006
Klíčová slova anglicky
Protein cryopreservation; Freezing/thawing; Protein aggregation; Protein stability; Quality by design; Freezing stress; Freezing-induced pH shift
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 26. 4. 2017 22:38, Ing. Andrea Mikešková
Anotace
V originále
Freezing and lyophilization are often used for stabilization of biomolecules; however, this sometimes results in partial degradation and loss of biological function in these molecules. In this study we examined the effect of freezing-induced acidity changes on denaturation of the model enzyme haloalkane dehalogenase under various experimental conditions. The effective local pH of frozen solutions is shown to be the key causal factor in protein stability. To preserve the activity of frozenthawed enzymes, acidity changes were prevented by the addition of an ionic cryoprotectant, a compound which counteracts pH changes during freezing due to selective incorporation of its ions into the ice. This approach resulted in complete recovery of enzyme activity after multiple freeze-thaw cycles. We propose the utilization of ionic cryoprotectants as a new and effective cryopreservation method in research laboratories as well as in industrial processes.
Návaznosti
GA15-12386S, projekt VaV |
| ||
LM2011028, projekt VaV |
| ||
LO1214, projekt VaV |
|