LÁBROVÁ, Růžena a Jindřich ŠPINAR. Antikoagulace, antiagregace nebo obojí u pa cientů s ischemickou chorobou srdeční a fi brilací síní. Kardiologická revue - Interní medicína. Praha: Ambit Media, 2016, roč. 18, č. 1, s. 47-51. ISSN 2336-288X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Antikoagulace, antiagregace nebo obojí u pa cientů s ischemickou chorobou srdeční a fi brilací síní
Název anglicky What to use in patients with ischaemic heart disease and atrial brillation – anticoagulation, antiaggregation or both?
Autoři LÁBROVÁ, Růžena (203 Česká republika, domácí) a Jindřich ŠPINAR (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Kardiologická revue - Interní medicína, Praha, Ambit Media, 2016, 2336-288X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30201 Cardiac and Cardiovascular systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/16:00091557
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky fibrilace; ischemická choroba; antikoagulace; antiagregace
Klíčová slova anglicky atrial fibrillation; ischaemic heart disease; anticoagulation; antiagregation
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 9. 11. 2016 12:01.
Anotace
Kombinace fi brilace síní s ischemickou chorobou srdeční je poměrně častá a antiagregační či antikoagulační léčba by měla vést především ke zlepšení prognózy nemocných. Bohužel chybí jasná data, jak léčit tyto pa cienty, a doporučení se mohou dokonce v různých dokumentech mírně lišit. Neexistuje jediná klinická studie, která by porovnala pa cienty s warfarinem oproti novým antikoagulanciím (NOAK), kteří podstoupili intervenční léčbu. Stejně tak neexistují data pro kombinaci NOAK s novými antiagregačními preparáty jako tikagrelor a prasugrel. Kombinace mono i duální antiagregace s NOAK i s warfarinem výrazně zvyšuje riziko krvácení. Délka a intenzita antiagregační i antikoagulační léčby by proto měla být individualizována se zvažováním prospěchu a neprospěchu pro pa cienta. Používání skórovacích systémů jako CHA2DS2-VASc či HAS-BLED je doporučeno. U pa cientů s chronickou ischemickou chorobou srdeční (> 1 rok) a současnou fi brilací síní by měla být upřednostněna samotná antikoagulační léčba s preferencí NOAK.
Anotace anglicky
A combination of atrial fi brillation and ischaemic heart disease is quite common and antiaggregation or anticoagulation treatment should improve the prognosis of the patients. However, clear evidence is missing and recommendations contained in offi cial guidelines sometimes diff er. There are no clinical trials comparing warfarin and new anticoagulants (NOAC) in patients after coronary intervention, and there are also no data about the combination of NOAC with new antiaggregation drugs such as ticagrelor or prasugrel. The combination of antiaggregation (mono or dual) with NOAC or warfarin signifi cantly increases the risk of bleeding, and therefore the intensity and the duration of treatment should be individualised and scoring systems such as CHA2DS2-VASc or HAS- -BLED should be used. Anticoagulation alone (preferably NOAC) should be given to patients with chronic ischaemic heart disease (> 1 year) and atrial fi brillation.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 04:45