KULA, Roman a Markéta BÉBAROVÁ. Vliv acetaldehydu na inward rectifier draslíkové proudy IK1 a IK(Ach) u izolovaných srdečních buněk potkana. In 60. Studentská vědecká konference. 2016. ISBN 978-80-210-8257-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vliv acetaldehydu na inward rectifier draslíkové proudy IK1 a IK(Ach) u izolovaných srdečních buněk potkana
Název anglicky Effect of acetaldehyde on inward rectifier potassium currents IK1 and IK(Ach) in isolated rat atrial cardiomyocytes
Autoři KULA, Roman a Markéta BÉBAROVÁ.
Vydání 60. Studentská vědecká konference, 2016.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30105 Physiology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-210-8257-1
Klíčová slova česky acetaldehyd, inward rectifier, IK1, IK(Ach)
Klíčová slova anglicky acetaldehyde, inward rectifier, IK1, IK(Ach)
Změnil Změnila: doc. MUDr. Markéta Bébarová, Ph.D., učo 15000. Změněno: 10. 11. 2016 12:56.
Anotace
Akutní i chronická konzumace alkoholu významně ovlivňuje elektrofyziologii srdce a může vést až k fibrilaci síní či letálním komorovým arytmiím. Cílem předložené práce bylo studovat vliv klinicky relevantní koncentrace acetaldehydu, primárního metabolitu etanolu, na inward rectifier draslíkové proudy IK1 a IK(Ach) u síňových srdečních buněk potkana. Práce prokázala významný vliv primárního metabolitu etanolu acetaldehydu na inward rectifier draslíkové proudy IK1 a IK(Ach) v klinicky relevantní koncentraci. Změny těchto proudů byly protichůdné – aktivace u IK(Ach), avšak inhibice u IK1. Přestože relativní změny byly významnější u IK(Ach), v absolutním měřítku lze předpokládat převažující vliv inhibovaného IK1. Inhibiční vliv acetaldehydu na IK1 by mohl přispívat k prodloužení intervalu QT na elektrokardiogramu pozorovanému u osob po konzumaci alkoholu v klinické praxi.
Návaznosti
NT14301, projekt VaVNázev: Vliv ethanolu a jeho metabolitu acetaldehydu na srdeční inward rectifier draslíkové proudy: vztah k fibrilaci síní po konzumaci alkoholu?
Investor: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Vliv ethanolu a jeho metabolitu acetaldehydu na srdeční inward rectifier draslíkové proudy: vztah k fibrilaci síní po konzumaci alkoholu?
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 13:47