CHAMRÁTHOVÁ, Anna a Tomáš SVOBODA. Význam žaloby podle § 66 odst. 4 SŘS pro prosazování ochrany životního prostředí. In Dny práva 2016. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Význam žaloby podle § 66 odst. 4 SŘS pro prosazování ochrany životního prostředí
Název anglicky The importance of action under art. 66 Code of Administrative Justice for the protection of environment
Autoři CHAMRÁTHOVÁ, Anna a Tomáš SVOBODA.
Vydání Dny práva 2016, 2016.
Další údaje
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Klíčová slova česky správní žaloba; veřejný zájem; EIA; dotčená veřejnost
Klíčová slova anglicky administrative action; public interest; EIA; the public concerned
Změnil Změnila: JUDr. Anna Richterová, Ph.D., učo 378809. Změněno: 25. 4. 2018 10:20.
Anotace
Příspěvek napřed stručně charakterizuje žalobu ve veřejném zájmu podle § 66 SŘS, a to především její variantu uvedenou v odst. 4 tohoto ustanovení. Dále se zabývá možným využitím této žaloby v právu životního prostředí, tj. existencí ustanovení, která mohou zakládat žalobní legitimaci ve veřejném zájmu, v zákonech týkajících se životního prostředí a okruhem subjektů oprávněných k podání této žaloby. Následně je v příspěvku provedena komparace s právní úpravou na Slovensku a na jejím základě návrhy de lege ferenda k využití § 66 odst. 4 SŘS v právu životního prostředí.
Anotace anglicky
The paper briefly characterise the action to protect the public interest under art. 66 Code of Administrative Justice, mainly its type under subsection 4 of the article mentioned. Then the paper deals with the possible use of the action in Environmental Law, i. e. the existence of provisions in Environmental Law acts setting forth this type of action and the entities entitled to filing this action. The last part of the paper contains a comparison with the Slovak legislation and suggestions on possible future legislative changes based on it.
VytisknoutZobrazeno: 12. 5. 2024 13:06