Detailed Information on Publication Record
2016
Variabilita v genech pro chuťové receptory, jejich vztah k výběru potravin a asociace se zdravím, resp. chorobami
IZAKOVIČOVÁ HOLLÁ, Lydie, Petra BOŘILOVÁ LINHARTOVÁ, Světlana LUČANOVÁ, Jakub KAŠTOVSKÝ, Kristína MUSILOVÁ et. al.Basic information
Original name
Variabilita v genech pro chuťové receptory, jejich vztah k výběru potravin a asociace se zdravím, resp. chorobami
Authors
IZAKOVIČOVÁ HOLLÁ, Lydie, Petra BOŘILOVÁ LINHARTOVÁ, Světlana LUČANOVÁ, Jakub KAŠTOVSKÝ, Kristína MUSILOVÁ, Michaela BARTOŠOVÁ, Lubomír KUKLA and Martina KUKLETOVÁ
Edition
7. ročník mezinárodní stomatologické konference 2016 „Víme, jak na zubní kaz“, Olomouc. 2016
Other information
Type of outcome
Vyžádané přednášky
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Keywords (in Czech)
chuťové receptory, genový polymorfizmus, zubní kaz
Tags
International impact
Změněno: 15/11/2016 15:21, doc. RNDr. Petra Bořilová Linhartová, Ph.D., MBA
Abstract
V originále
Preference výběru potravin a dietní návyky jsou významně ovlivněny nejenom volbou životního stylu ale i interindividuálními rozdíly ve vnímání chuti, které jsou zčásti geneticky determinovány. V příspěvku budou prezentovány nové poznatky o vlivu polymorfizmů v genech pro chuťové receptory na příjem potravy a jejich vztah k vybraným chronickým onemocněním. Varianty genů pro „umami“ chuťové receptory (T1R1 a T1R3) a receptory pro slanou chuť (epiteliální sodíkový kanál - ENaC a receptor pro kapsaicin - TRPV1) byly asociovány se zvýšeným příjmem glutamátu/L-aminokyselin a soli. Polymorfizmy v genu pro translokázu mastných kyselin (CD36) byly spojeny s rozdíly v příjmu tuků a jsou považovány za biomarkery chronických kardiovaskulárních chorob. Variabilita v genu pro receptor hořké chuti (T2R38) byla asociována s odmítáním brukvovité zeleniny a kompenzačně zvýšeným příjmem tučné a sladké potravy a specifické varianty v genech receptorů pro sladkou chuť (T1R2 a T1R3) byly spojeny se zvýšeným příjmem sladkostí, obezitou a rizikem rozvoje zubního kazu. Tento závěr jsme potvrdili v naší studii, kdy jsme analyzovali jednonukleotidové polymorfizmy (SNPs) v genech pro T1R2 (Ile191Val, rs35874116) a glukózový transportér GLUT2 (Thr110Ile, rs5400) ve vzorku 637 českých dětí se zubním kazem, resp. zdravou denticí. Závěrem můžeme konstatovat, že nové poznatky z molekulárně biologických a genetických studií na poli chuťových receptorů mohou přispět k pochopení jejich funkce ve zdraví i nemoci a napomoci tak k vývoji personalizované strategie prevence vzniku a rozvoje vybraných chronických chorob.
Links
GB14-37368G, research and development project |
| ||
MUNI/A/1258/2015, interní kód MU |
|