HONSNEJMANOVÁ, Irena, Ondřej ŠERÝ a Robert OSMAN. Teplé Brno. In Workshop doktorandek a doktorandů 2016: Prostorová spravedlnost. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Teplé Brno
Název anglicky Queer Brno
Autoři HONSNEJMANOVÁ, Irena (203 Česká republika, domácí), Ondřej ŠERÝ (203 Česká republika, garant, domácí) a Robert OSMAN (203 Česká republika, domácí).
Vydání Workshop doktorandek a doktorandů 2016: Prostorová spravedlnost, 2016.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/16:00091709
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky Brno; lesby; gayové; gay friendly; podniky; homosexuálové
Klíčová slova anglicky Brno; lesbians; gays; gay friendly; clubs; homosexuals
Změnil Změnil: RNDr. Ondřej Šerý, Ph.D., učo 184504. Změněno: 16. 11. 2016 14:29.
Anotace
Česká společnost se stává stále otevřenější k různým sexuálním menšinám, především mezi mladými lidmi přestává být toto téma tabu. Dnes už existují také segmenty trhu zaměřené výhradně na tuto komunitu. Zejména ve větších městech vznikají restaurace a bary, které otevřeně deklarují, že jsou gay/lesbi friendly, či dokonce kluby, které jsou výhradně určeny gayům či lesbám. O místech spojených se sexuálními menšinami v Praze vznikla i kniha. A protože Morava nemůže zůstat pozadu, rozhodli jsme se zmapovat gay a lesbi podniky v Brně. Cílem výzkumu je zjistit, kde jsou tyto podniky v Brně lokalizovány, jaká místa obsazují, jak jsou v místech situovány, jak svou přítomnost prezentují či naopak skrývají. Kýžená data byla sbírána prostřednictvím terénního šetření a internetových zdrojů včetně sociálních sítí. Zkoumané podniky byly následně rozděleny do několika kategorií podle toho, komu jsou určeny a podle toho, jak se podnik samotný prezentuje. Většina z nich je situována jihozápadně od středu města v oblasti Starého Brna. Jsou však poměrně nestabilní (rychle vznikají, rychle zanikají), provozní doba je orientována více do pozdních denních hodin a vyjma různorodého použití symbolu duhy na sebe příliš pozornost nepoutají.
Anotace anglicky
Czech society is becoming more and more tolerant towards sexual minorities. Mostly among young people, this topic is no longer taboo. There are also some parts of market dedicated to this community. Restaurants and bars which are claimed to be gay/lesbian friendly or clubs just for gays and lesbians are rising usually in big cities. Queer Prague, the book about places related with sexuals minorities in Prague, was published in 2014. Moravia can’t stay behind and therefore we decided to map out gay and lesbian clubs in Brno. The aim of the research is to find where the clubs are located, what kind of places do they usually occupy, how are they situated in space, whether they try to attract attention or try to stay out of sight. The data was collected during field research and internet including social networks. The places were categorised by target group and by their way of self-presentation. Most of them are located south-west from the city center in the area of Old Brno. The clubs are however relatively unstable (they quickly emerge and also close down), opening hours tend to be late and they don’t draw much attention except for rainbow flag symbol.
Návaznosti
MUNI/A/1315/2015, interní kód MUNázev: Integrovaný výzkum environmentálních změn v krajinné sféře Země
Investor: Masarykova univerzita, Integrovaný výzkum environmentálních změn v krajinné sféře Země, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 04:45