2016
Výživové faktory a faktory životního stylu ve vztahu ke kolorektálnímu karcinomu
BISCHOFOVÁ, Svatava; Veronika BŘEZKOVÁ; Milana ŠACHLOVÁ; Ondřej SLABÝ; Martin HORÁČEK et. al.Základní údaje
Originální název
Výživové faktory a faktory životního stylu ve vztahu ke kolorektálnímu karcinomu
Název anglicky
Dietary factors and lifestyle factors in relation to colorectal cancer
Autoři
BISCHOFOVÁ, Svatava (203 Česká republika, garant, domácí); Veronika BŘEZKOVÁ (203 Česká republika, domácí); Milana ŠACHLOVÁ (203 Česká republika); Ondřej SLABÝ (203 Česká republika, domácí) a Martin HORÁČEK (203 Česká republika)
Vydání
Výživa a potraviny, Praha, Výživaservis, 2016, 1211-846X
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
30304 Public and environmental health
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14110/16:00091748
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky
dietary habits; colorectal malignancies; questionnaire survey
Štítky
Příznaky
Recenzováno
Změněno: 31. 1. 2017 14:27, Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková
V originále
Ve studii případů a kontrol byly zmapovány pomocí dotazníkového šetření rozdíly ve stravovacích zvyklostech a dalších faktorech životního stylu u osob s nádorovým onemocněním tlustého střeva a konečníku a osob bez onkologické diagnózy. S respondenty byl formou řízeného rozhovoru vyplněn dotazník obsahující celkem 83 otázek. Do analýzy bylo zahrnuto 250 subjektů (127 kontrol a 123 pacientů). Výsledky šetření ukázaly, že celková konzumace zeleniny bez čeledi brukvovité, konzumace luštěnin, ořechů a olejnatých semen, konzumace hovězího masa, potravin z kategorie čerstvých, tvrdých a uzených sýrů, konzumace vína a pohybová aktivita statisticky snižují riziko vzniku kolorektálního karcinomu. Naopak konzumace bílých rohlíků, houskových knedlíků a tavených sýrů riziko vzniku kolorektálního karcinomu zvyšuje. U ostatních faktorů nebyl jejich vliv statisticky významný. V řadě ukazatelů se výsledky shodovaly s celosvětovými závěry. U těch faktorů, které se jevily v doposud publikovaných studiích odlišně, by bylo žádoucí provést další šetření k určení jejich přesnějšího vlivu.
Anglicky
In this ease-control stady was attempted to map out the differences of dietary habits and other lifestyle factors among people with colorectal malignancies and without such diagnosis, using a questionnaire survey.