J 2016

Výživové faktory a faktory životního stylu ve vztahu ke kolorektálnímu karcinomu

BISCHOFOVÁ, Svatava; Veronika BŘEZKOVÁ; Milana ŠACHLOVÁ; Ondřej SLABÝ; Martin HORÁČEK et. al.

Základní údaje

Originální název

Výživové faktory a faktory životního stylu ve vztahu ke kolorektálnímu karcinomu

Název anglicky

Dietary factors and lifestyle factors in relation to colorectal cancer

Autoři

BISCHOFOVÁ, Svatava (203 Česká republika, garant, domácí); Veronika BŘEZKOVÁ (203 Česká republika, domácí); Milana ŠACHLOVÁ (203 Česká republika); Ondřej SLABÝ (203 Česká republika, domácí) a Martin HORÁČEK (203 Česká republika)

Vydání

Výživa a potraviny, Praha, Výživaservis, 2016, 1211-846X

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30304 Public and environmental health

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14110/16:00091748

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

Klíčová slova anglicky

dietary habits; colorectal malignancies; questionnaire survey

Štítky

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 31. 1. 2017 14:27, Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková

Anotace

V originále

Ve studii případů a kontrol byly zmapovány pomocí dotazníkového šetření rozdíly ve stravovacích zvyklostech a dalších faktorech životního stylu u osob s nádorovým onemocněním tlustého střeva a konečníku a osob bez onkologické diagnózy. S respondenty byl formou řízeného rozhovoru vyplněn dotazník obsahující celkem 83 otázek. Do analýzy bylo zahrnuto 250 subjektů (127 kontrol a 123 pacientů). Výsledky šetření ukázaly, že celková konzumace zeleniny bez čeledi brukvovité, konzumace luštěnin, ořechů a olejnatých semen, konzumace hovězího masa, potravin z kategorie čerstvých, tvrdých a uzených sýrů, konzumace vína a pohybová aktivita statisticky snižují riziko vzniku kolorektálního karcinomu. Naopak konzumace bílých rohlíků, houskových knedlíků a tavených sýrů riziko vzniku kolorektálního karcinomu zvyšuje. U ostatních faktorů nebyl jejich vliv statisticky významný. V řadě ukazatelů se výsledky shodovaly s celosvětovými závěry. U těch faktorů, které se jevily v doposud publikovaných studiích odlišně, by bylo žádoucí provést další šetření k určení jejich přesnějšího vlivu.

Anglicky

In this ease-control stady was attempted to map out the differences of dietary habits and other lifestyle factors among people with colorectal malignancies and without such diagnosis, using a questionnaire survey.