Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@article{1360743, author = {Bischofová, Svatava and Březková, Veronika and Šachlová, Milana and Slabý, Ondřej and Horáček, Martin}, article_location = {Praha}, article_number = {4}, keywords = {dietary habits; colorectal malignancies; questionnaire survey}, language = {cze}, issn = {1211-846X}, journal = {Výživa a potraviny}, title = {Výživové faktory a faktory životního stylu ve vztahu ke kolorektálnímu karcinomu}, volume = {71}, year = {2016} }
TY - JOUR ID - 1360743 AU - Bischofová, Svatava - Březková, Veronika - Šachlová, Milana - Slabý, Ondřej - Horáček, Martin PY - 2016 TI - Výživové faktory a faktory životního stylu ve vztahu ke kolorektálnímu karcinomu JF - Výživa a potraviny VL - 71 IS - 4 SP - 100-104 EP - 100-104 PB - Výživaservis SN - 1211846X KW - dietary habits KW - colorectal malignancies KW - questionnaire survey N2 - Ve studii případů a kontrol byly zmapovány pomocí dotazníkového šetření rozdíly ve stravovacích zvyklostech a dalších faktorech životního stylu u osob s nádorovým onemocněním tlustého střeva a konečníku a osob bez onkologické diagnózy. S respondenty byl formou řízeného rozhovoru vyplněn dotazník obsahující celkem 83 otázek. Do analýzy bylo zahrnuto 250 subjektů (127 kontrol a 123 pacientů). Výsledky šetření ukázaly, že celková konzumace zeleniny bez čeledi brukvovité, konzumace luštěnin, ořechů a olejnatých semen, konzumace hovězího masa, potravin z kategorie čerstvých, tvrdých a uzených sýrů, konzumace vína a pohybová aktivita statisticky snižují riziko vzniku kolorektálního karcinomu. Naopak konzumace bílých rohlíků, houskových knedlíků a tavených sýrů riziko vzniku kolorektálního karcinomu zvyšuje. U ostatních faktorů nebyl jejich vliv statisticky významný. V řadě ukazatelů se výsledky shodovaly s celosvětovými závěry. U těch faktorů, které se jevily v doposud publikovaných studiích odlišně, by bylo žádoucí provést další šetření k určení jejich přesnějšího vlivu. ER -
BISCHOFOVÁ, Svatava, Veronika BŘEZKOVÁ, Milana ŠACHLOVÁ, Ondřej SLABÝ a Martin HORÁČEK. Výživové faktory a faktory životního stylu ve vztahu ke kolorektálnímu karcinomu. \textit{Výživa a potraviny}. Praha: Výživaservis, 2016, roč.~71, č.~4, s.~100-104. ISSN~1211-846X.
|