BISCHOFOVÁ, Svatava, Veronika BŘEZKOVÁ, Milana ŠACHLOVÁ, Ondřej SLABÝ a Martin HORÁČEK. Výživové faktory a faktory životního stylu ve vztahu ke kolorektálnímu karcinomu. Výživa a potraviny. Praha: Výživaservis, 2016, roč. 71, č. 4, s. 100-104. ISSN 1211-846X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Výživové faktory a faktory životního stylu ve vztahu ke kolorektálnímu karcinomu
Název anglicky Dietary factors and lifestyle factors in relation to colorectal cancer
Autoři BISCHOFOVÁ, Svatava (203 Česká republika, garant, domácí), Veronika BŘEZKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Milana ŠACHLOVÁ (203 Česká republika), Ondřej SLABÝ (203 Česká republika, domácí) a Martin HORÁČEK (203 Česká republika).
Vydání Výživa a potraviny, Praha, Výživaservis, 2016, 1211-846X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30304 Public and environmental health
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/16:00091748
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky dietary habits; colorectal malignancies; questionnaire survey
Štítky EL OK
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 31. 1. 2017 14:27.
Anotace
Ve studii případů a kontrol byly zmapovány pomocí dotazníkového šetření rozdíly ve stravovacích zvyklostech a dalších faktorech životního stylu u osob s nádorovým onemocněním tlustého střeva a konečníku a osob bez onkologické diagnózy. S respondenty byl formou řízeného rozhovoru vyplněn dotazník obsahující celkem 83 otázek. Do analýzy bylo zahrnuto 250 subjektů (127 kontrol a 123 pacientů). Výsledky šetření ukázaly, že celková konzumace zeleniny bez čeledi brukvovité, konzumace luštěnin, ořechů a olejnatých semen, konzumace hovězího masa, potravin z kategorie čerstvých, tvrdých a uzených sýrů, konzumace vína a pohybová aktivita statisticky snižují riziko vzniku kolorektálního karcinomu. Naopak konzumace bílých rohlíků, houskových knedlíků a tavených sýrů riziko vzniku kolorektálního karcinomu zvyšuje. U ostatních faktorů nebyl jejich vliv statisticky významný. V řadě ukazatelů se výsledky shodovaly s celosvětovými závěry. U těch faktorů, které se jevily v doposud publikovaných studiích odlišně, by bylo žádoucí provést další šetření k určení jejich přesnějšího vlivu.
Anotace anglicky
In this ease-control stady was attempted to map out the differences of dietary habits and other lifestyle factors among people with colorectal malignancies and without such diagnosis, using a questionnaire survey.
VytisknoutZobrazeno: 3. 10. 2024 08:31