HLADKÁ, Zdeňka. Monografie o Vladimíru Šmilauerovi. Naše řeč. Praha: Ústav pro jazyk český AV ČR,v.v.i., 2016, roč. 99,2016, č. 3, s. 158-162. ISSN 0027-8203.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Monografie o Vladimíru Šmilauerovi
Název anglicky A monograph on Vladimír Šmilauer
Autoři HLADKÁ, Zdeňka.
Vydání 2016.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Recenze
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Vladimír Šmilauer
Klíčová slova anglicky Vladimir Smilauer
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. Mgr. Pavel Kosek, Ph.D., učo 4755. Změněno: 24. 11. 2016 18:24.
Anotace
Recenze detailně referuje o monografii Martiny Šmejkalové „Praporu věren i ve ztraceném boji. Vladimír Šmilauer – život a dílo filologa (1895–1983)“, vydané v r. 2015 nakladatelstvím Academia. Oceňuje komplexnost rozsahově i obsahově úctyhodně pojatého díla, jež přineslo chybějící portrét významného lingvistiky a zároveň podalo obraz českého jazykovědného myšlení 20. století. Pozitivně hodnotí též autorčin kvalifikovaný vhled do Šmilauerova pedagogicko-didaktického působení, sledovaného i prizmatem dnešních poznatků a výukových potřeb. Za diskutabilní však recenze považuje až přílišnou faktografickou zahuštěnost a popisnost práce. (Vyjádření anonymního posuzovatele NŘ k uvedené recenzi: „Výborný příspěvek, který se vyrovnal s předloženým textem s nejvyšší možnou mírou. Přináší souhrnný pohled na rozsáhlé informace obsažené v rozebírané publikaci, vyzdvihuje klady a citlivě upozorňuje na některé přehnané požadavky na čtenáře. Vzhledem k rozsahu díla je napsán velmi čtivě a myslím, že pomůže četbě recenzované knihy.“)
Anotace anglicky
A detailed review of Martina Šmejkalová’s monograph „Praporu věren i ve ztraceném boji. Vladimír Šmilauer – život a dílo filologa (1895–1983)“, published by Academia publishing house in 2015. The review honours the monograph for its complex contents and extent, bringing a missing portrait of a significant linguist, providing also a view of Czech 20th century linguistic thinking. The author’s qualified insight into Šmilauer’s pedagogical and didactic activities, seen through the lens of today’s knowledge and needs of education, is also viewed positively. Too high condensation of factual aspects and the focus on description, on the other hand, are seen as disputable by the reviewer.
VytisknoutZobrazeno: 18. 9. 2024 22:08