DANĚK, Petr a Petr JEHLIČKA. Domácí výroba, vzájemná pomoc a sdílení: má prostor netržních ekonomických vztahů svoji geografii? In Výroční konference České geografické společnosti, "Geografické myšlení jako aktuální společesnká výzva", České Budějovice. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Domácí výroba, vzájemná pomoc a sdílení: má prostor netržních ekonomických vztahů svoji geografii?
Název anglicky Home production, mutual help and sharing: has the space of non-market economic relations its geography?
Autoři DANĚK, Petr (203 Česká republika, garant, domácí) a Petr JEHLIČKA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Výroční konference České geografické společnosti, "Geografické myšlení jako aktuální společesnká výzva", České Budějovice, 2016.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/16:00088350
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky diverse economies; capitalocentrism; household self-provisioning; mutual help; sharing; Czech Republic
Změnil Změnil: RNDr. Petr Daněk, Ph.D., učo 849. Změněno: 20. 11. 2016 20:17.
Anotace
V současné ekonomice, konceptualizované mainstreamovou ekonomií i ekonomickou geografií jako dominantně kapitalistická, existuje vedle kapitalistických vztahů také množství typů vztahů a aktivit, motivovaných jinak než snahou o maximalizaci zisku, zvýšení podílu na trhu nebo potřebou růst. Příspěvek vychází z geografické tradice „různorodých ekonomik“ (Gibson-Graham 1996) a kritiky „kapitalocentrismu“ v ekonomické geografii. Jeho cílem je odpovědět na otázku jaký je rozsah nekapitalistických vztahů v české společnosti, zda je rozsah těchto vztahů nějak geograficky diferencovaný, a zda vůbec lze „vědecky“ postihnout rozsah těchto převážně neformálních forem výroby, směny a sdílení. Specificky je věnována pozornost rozsahu nekapitalistických různorodých ekonomik, a motivacím pro zapojení v nich, na venkově a ve městě, v jednotlivých velikostních skupinách obcí a v jednotlivých krajích. Hlavním zdrojem dat jsou výsledky rozsáhlého reprezentativního sociologického průzkumu netržních ekonomických činností v České republice. Výsledky ukazují poměrně velký a současně z hlediska rozsahu geograficky málo diferencovaný prostor nekapitalistických ekonomických vztahů, ve kterém však lze nalézt některé významné diferenciace v oblasti motivace pro participaci v tomto alternativním prostoru.
Anotace anglicky
In spite of the fact that the current economy is conceptualised by mainstream economics and economic geography as capitalist, it harbours a number of economic relations and activities motivated by non-capitalist reasons. The paper makes inquiry into the extent of non-capitalist economic relations and practices in the Czech society. Attention is given primarily to the extent of non-capitalist economies and to the motivations to participate in them. The paper builds on comparative perspective and ask a question whether there are geographic differences in the extent of non-capitalist relations in different geographical settings. Empirically the paper draws from the results of the large-scale quantitative survey (N = 2058) conducted in 2015 in Czech Republic.
Návaznosti
GA14-33094S, projekt VaVNázev: Formy a hodnoty alternativních ekonomických praktik v České republice (Akronym: ALTEKO)
Investor: Grantová agentura ČR, Formy a hodnoty alternativních ekonomických praktik v České republice
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 21:47