ŠPINAR, Jindřich a Jiří VÍTOVEC. Studie EUROPA a ASCOT znovu přepisují léčbu. Hypertenze & kardiovaskulární prevence. Praha: TARGET – MD s.r.o., 2016, roč. 5, č. 2, s. 13-16. ISSN 1805-4129.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Studie EUROPA a ASCOT znovu přepisují léčbu
Název anglicky The EUROPA and ASCOT again change the treatment
Autoři ŠPINAR, Jindřich (203 Česká republika, garant, domácí) a Jiří VÍTOVEC (203 Česká republika, domácí).
Vydání Hypertenze & kardiovaskulární prevence, Praha, TARGET – MD s.r.o. 2016, 1805-4129.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30201 Cardiac and Cardiovascular systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/16:00091813
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky hypertenze; dyslipidemie; perindopril; amlodipin; statin
Klíčová slova anglicky hypertension; dyslipidemia; perindopril; amlodipin; statin
Štítky EL OK
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 2. 12. 2016 15:20.
Anotace
Fixní kombinace dvou antihypertenzních léků zlepšuje adherenci/komplianci pacientů k léčbě a vede tak i ke zlepšení kontroly hypertenze. Data z posledních velkých klinických studií (ASCOT BPLA, ACCOMPLISH) indikují, že dvojkombinace ACE inhibitoru a délepůsobícího blokátoru kalciových kanálů je v současné době preferovanou modalitou kombinované léčby arteriální hypertenze vedoucí ke snížení kardiovaskulární morbidity a mortality. Na základě výsledků studie EUROPA je tato kombinace plně doporučena i nemocným s ischemickou chorobou srdeční. Data ze studií se statiny jasně prokazují jejich význam v primární a sekundární prevenci a studie ASCOT LLA jasně prokázala největší benefi t právě při kombinaci statin + ACE inhibitor a Ca blokátor (atorvastatin, perindopril, amlodipin).
Anotace anglicky
Fixed combination of two antihypertensive drugs increase the adherence to the treatment and lead to better compliance to the treatment. Data from two large clinical trials (ASCOT BPLA, ACCOMPLISH) show that a combination of an ACE inhibitor and long acting calcium blocker, dihydropyridine type are a preferred modality for antihypertensive treatment, leading to the decrease of mortality and morbidity. Data from EUROPA trial confirm the same for patients with ischemic heart disease. Data from primary preventive trial show a positive effect of statins, especiallly from ASCOT LLA - a combination of statin, ACE inhibitor and dihydropyridin (atorvastatin, perindopril, amlodipin).
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 04:04