BLAŽEK, Václav. Indo-European „bear“. In Sanskrit and the Linguistic Revolution – 200 years of Indo-European Studies. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Indo-European „bear“
Autoři BLAŽEK, Václav.
Vydání Sanskrit and the Linguistic Revolution – 200 years of Indo-European Studies, 2016.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Německo
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky medvěd; indoevropské jazyky; etymologie
Klíčová slova anglicky bear; Indo-European; etymology
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Michal Schwarz, Ph.D., učo 12488. Změněno: 24. 11. 2016 01:01.
Anotace
In the contribution the designations of “bear” are collected in all Indo-European branches, where they are known, to analyze them from the point of view of their internal phonological and morphological structure, semantic motivation, and etymology. The terms with more or less transparent semantic motivation can help with interpretation of less transparent terms. It seems, the most frequent semantic pattern in designation of “bear” in Western Eurasia is motivated by a more than positive relation of the bear to honey. This idea is applied to the most wide-spread Indo-European term for “bear”, reconstructible as *H2rtk´o- or *H2rdk´o- and whose traces are recognizible even in branches, where the dominant term was replaced by innovations.
Anotace česky
Příspěvek se zabývá pojmenováním “medvěda” ve všech indoevropských jazycích. Termíny jsou analyzovány z hlediska jejich vnitřní fonologické a morfologické struktury, sémantické motivace a etymologie. Pojmenování s více méně transparentní sémantickou motivací mohou posloužit při interpretaci méně transparentních termínů. Zdá se, že nejrozšířenější sémantický model v pojmenování “medvěda” v západní Euroasii je motivován více než pozitivním vztahem medvěda k medu. Tato idea je aplikována k nejrozšířenějšímu indoevropskému označení “medvěda”, které se rekonstruuje v podobě *H2rtk´o- či *H2rdk´o-.
Návaznosti
GA15-12215S, projekt VaVNázev: Altajská hypotéza - argumenty, protiargumenty a jejich precizace
Investor: Grantová agentura ČR, Altajská hypotéza - argumenty, protiargumenty a jejich precizace
VytisknoutZobrazeno: 20. 7. 2024 05:49