ZAPLETALOVÁ, Martina, Jitka KAŠPAROVSKÁ, Ludmila KŘÍŽOVÁ, Tomáš KAŠPAROVSKÝ, Omar ŠERÝ a Jan LOCHMAN. Bacterial community dynamics in a rumen fluid bioreactor during in-vitro cultivation. Journal of Biotechnology. Amsterdam: Elsevier, 2016, roč. 234, september, s. 43-49. ISSN 0168-1656. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1016/j.jbiotec.2016.07.013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Bacterial community dynamics in a rumen fluid bioreactor during in-vitro cultivation
Autoři ZAPLETALOVÁ, Martina (203 Česká republika, domácí), Jitka KAŠPAROVSKÁ (203 Česká republika, domácí), Ludmila KŘÍŽOVÁ (203 Česká republika, domácí), Tomáš KAŠPAROVSKÝ (203 Česká republika, domácí), Omar ŠERÝ (203 Česká republika, domácí) a Jan LOCHMAN (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Journal of Biotechnology, Amsterdam, Elsevier, 2016, 0168-1656.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Nizozemské království
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 2.599
Kód RIV RIV/00216224:14310/16:00088379
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.jbiotec.2016.07.013
UT WoS 000382193600005
Klíčová slova anglicky Rumen fluid; Bioreactor; Redox potential; Microbiome analysis; 16S rDNA
Štítky AKR, rivok
Změnil Změnila: Ing. Andrea Mikešková, učo 137293. Změněno: 30. 3. 2017 11:43.
Anotace
To study the various processes in the rumen the in vitro techniques are widely used to realize more controlled and reproducible conditions compared to in vivo experiments. Mostly, only the parameters like pH changes, volatile fatty acids content or metabolite production are monitored. In this study we examine the bacterial community dynamics of rumen fluid in course of ten day cultivation realize under standard conditions described in the literature. Whereas the pH values, total VFA content and A/P ratio in bioreactor were consistent with natural conditions in the rumen, the mean redox-potential values of 251 and 243 mV were much more negative. For culture-independent assessment of bacterial community composition, the Illumina MiSeq results indicated that the community contained 292 bacterial genera. In course of ten days cultivation a significant changes in the microbial community were measured when Bacteroidetes to Firmicutes ratio changed from 3.2 to 1.2 and phyla Proteo bacteria and Actino bacteria represented by genus Bifido bacterium and Olsenella significantly increased. The main responsible factor of these changes seems to be very low redox potential in bioreactor together with accumulation of simple carbohydrates in milieu as a result of limited excretion of fermented feed and absence of nutrient absorbing mechanisms. (C) 2016 Elsevier B.V. All rights reserved.
Návaznosti
GA13-34134S, projekt VaVNázev: Metabolizmus izoflavonů v bachoru se zaměřením na obsah equolu v kravském mléce
Investor: Grantová agentura ČR, Metabolizmus izoflavonů v bachoru se zaměřením na obsah equolu v kravském mléce
MUNI/A/1265/2015, interní kód MUNázev: Podpora biochemického výzkumu v roce 2016
Investor: Masarykova univerzita, Podpora biochemického výzkumu v roce 2016, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 09:03