RUMÁNEK, Ivan. Rytmus v japonskej poézii ako možné spojivo s ďalekými kontinentálnymi kultúrami. In 10. výroční česko-slovenská sinologická konference. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Rytmus v japonskej poézii ako možné spojivo s ďalekými kontinentálnymi kultúrami
Název česky Rytmus v japonské poezii jako možné spojení s dalekými kontinentálními kulturami
Název anglicky Rhythm in Japanese poetry as a possible link with continental cultures
Autoři RUMÁNEK, Ivan.
Vydání 10. výroční česko-slovenská sinologická konference, 2016.
Další údaje
Originální jazyk japonština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky rytmus; sylabický rytmus; časomíra; prozodie; nó; hiranori; kusemai; imajó; Iroha-uta; homérský hexametr; sapfická strofa;
Klíčová slova anglicky rhythm; syllabic rhythm; quantitative prosody; Noh; hiranori; kusemai; imayo; Irohauta; Homeric hexametre; Sapphic strophe;
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: Mgr. Zuzana Kubovčáková, M.A., Ph.D., učo 237920. Změněno: 21. 2. 2017 15:09.
Anotace
Japonský rytmus hiranori v nó je špecifickou kombináciou nepárneho sylabického rytmu a časomiery v 12-dobovom takte, ktorej paralelu vidím v časomerných rytmoch indických a gréckych v Strednej Ázii, kde mohli preniknúť do mahájánového rituálu podobne ako hellénistická skulptúra a cez Čínu sa potom dostať až do Japonska.
Anotace česky
Japonský rytmus hiranori v nó je špecifickou kombinací lichého sylabického rytmu a časomíry v 12-dobovém taktu, jejíž paralelu vidím v časoměrných rytmech indických a řeckých ve Střední Asii, kde mohly proniknout do mahájánového rituálu podbně jako hellénistická skulptura a přes Čínu se pak dostat až do Japonska.
Anotace anglicky
Japanese rhythm hiranori in Noh is a specific combination of an odd syllabic rhythm and a 12-beat quantitative metre. The latter has a parallel in the Indian and Hellenistic quantitative metres in Central Asia where these could penetrate into the Mahayana ritual, similarly to the Hellenistic sculpture, and cross China to ultimately reach Japan.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 12:05