SVOBODOVÁ, Hana, Darina MÍSAŘOVÁ a Eduard HOFMANN. Analýza školních vzdělávacích programů ve vztahu k terénní výuce. In Aleš Nováček (ed.). Sborník příspěvků Výroční konference České geografické společnosti Geografické myšlení jako aktuální společenská výzva. 1. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, 2016, s. 292-302. ISBN 978-80-7394-619-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Analýza školních vzdělávacích programů ve vztahu k terénní výuce
Název anglicky Analysis of school educational programs in relation to fieldwork
Autoři SVOBODOVÁ, Hana (203 Česká republika, garant, domácí), Darina MÍSAŘOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Eduard HOFMANN (203 Česká republika, domácí).
Vydání 1. vyd. České Budějovice, Sborník příspěvků Výroční konference České geografické společnosti Geografické myšlení jako aktuální společenská výzva, od s. 292-302, 11 s. 2016.
Nakladatel Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14410/16:00092361
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-7394-619-7
Klíčová slova česky školní vzdělávací program; terénní výuka; základní škola; výuková strategie
Klíčová slova anglicky school education program; fieldwork; elementary school; learning strategy
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: RNDr. Hana Svobodová, Ph.D., učo 67632. Změněno: 21. 3. 2017 08:42.
Anotace
Systém kurikulárních dokumentů je v České republice vytvářen na dvou úrovních – státní a školní. Státní úroveň v systému představují Národní program vzdělávání a rámcové vzdělávací programy (RVP), které vymezují závazné rámce vzdělávání pro jeho jednotlivé etapy. Školní úroveň představují školní vzdělávací programy (ŠVP), podle nichž se uskutečňuje vzdělávání na jednotlivých školách. Školní vzdělávací program si vytváří každá škola podle zásad stanovených v příslušném RVP. Cílem příspěvku je obsahová analýza ŠVP vybraných škol (devítiletých základních škol a nižších stupňů osmiletých gymnázií) ve vztahu k terénní výuce jako silné výukové strategii. Analyzováno je zejména zakotvení různých forem terénní výuky v učebních plánech a učebních osnovách z hlediska času, prostoru, vyučovaných předmětů, forem, komplexní koncepce atd. Prvotní analýza, do které jsou zahrnuty všechny formy terénní výuky od vycházek, terénních cvičení, exkurzí, školních výletů až po integrovanou terénní výuku, ukazuje, že terénní výuka sice v ŠVP v různých formách zařazena je, avšak hodiny terénní výuky nejsou explicitně vyjádřeny ve studijních plánech a skrývají se pod standardní výukou různých předmětů – na 2. stupni ZŠ nejčastěji ve výuce přírodopisu, zeměpisu (u obojího např. pozorování v krajině, náčrty, práce s mapou), ale také dějepisu, českém jazyce a dalších předmětech pod názvem exkurze nebo výlety. Jen velmi málo škol dokáže všechny uvedené formy terénní výuky zahrnout do celkové koncepce školy tak, aby byla vidět jejich vzájemná propojenost. Analýza ŠVP mimo jiné poukázala i na další nedostatky v návaznostech učiva jednotlivých předmětů na různých stupních škol.
Anotace anglicky
This article aims to analyze anchoring various forms of fieldwork in curricula and syllabi in terms of time, space, subjects taught, forms a complex concept etc.
Návaznosti
MUNI/A/0946/2015, interní kód MUNázev: Využívání terénní výuky na ZŠ jako specifické výukové strategie
Investor: Masarykova univerzita, Využívání terénní výuky na ZŠ jako specifické výukové strategie, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 06:21