SMETANOVÁ, Denisa a Tomáš ŘIHÁČEK. Zkušenost párových terapeutů s přitažlivostí ke klientům. Psychoterapie. Masarykova univerzita, 2016, roč. 10, č. 3, s. 211-223. ISSN 1802-3983.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zkušenost párových terapeutů s přitažlivostí ke klientům
Název anglicky Couple therapists' experience of attraction to their clients
Autoři SMETANOVÁ, Denisa (203 Česká republika, garant, domácí) a Tomáš ŘIHÁČEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Psychoterapie, Masarykova univerzita, 2016, 1802-3983.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/16:00092621
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky Attraction; sexual attraction; couple therapy; phenomenological analysis
Změnil Změnil: prof. Mgr. Tomáš Řiháček, Ph.D., učo 21252. Změněno: 4. 1. 2017 10:24.
Anotace
Studie se zabývá zkušeností terapeutů se situací, kdy se cítí být přitahováni jedním z klientů v párové terapii. Jejím cílem bylo prozkoumat prožívání a vyrovnání se terapeutů s touto situací a také jejich porozumění této zkušenosti a jejímu vlivu na terapeutický proces. Polostrukturované rozhovory s pěti párovými terapeuty byly analyzovány pomocí interpretativní fenomenologické analýzy. Pomocí analýzy bylo identifikováno sedm témat. Z analýzy také vyplynuly některé rozdíly mezi muži a ženami, kdy ženy více zažívaly pocity úzkosti pramenící z přitažlivosti a měly též více než muži potřebu své pocity sdílet. Výsledky jsou diskutovány v kontextu existující empirické literatury.
Anotace anglicky
The study deals with therapists’ experience of being attracted to one of the clients during a couple therapy. The aim of the study was to explore therapists’ experience of and coping with this kind of situation, as well as their understanding of the phenomenon and a perceived impact on the therapeutic process. Semi-structured interviews with five couple therapists were analyzed using Interpretative Phenomenological Analysis. Seven themes were identified during the analysis. Some differences between male and female participants also emerged from the analysis: women experienced more anxiety stemming from the attraction and were also more likely to share their feelings than men. The results are discussed in the context of existing empirical literature.
Návaznosti
MUNI/A/1007/2015, interní kód MUNázev: Intenzivní výzkum psychoterapeutického procesu
Investor: Masarykova univerzita, Intenzivní výzkum psychoterapeutického procesu, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 13:54