RAK, Vladimír a Petr POSPÍŠIL. Využití radioterapie v léčbě adenokarcinomu pankreatu. Onkologie. Olomouc: Solen, s.r.o., 2016, roč. 10, č. 4, s. 185-188. ISSN 1802-4475.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Využití radioterapie v léčbě adenokarcinomu pankreatu
Název anglicky Radiotherapy in treatment of pancreatic adenocarcinoma
Autoři RAK, Vladimír (203 Česká republika, garant, domácí) a Petr POSPÍŠIL (203 Česká republika).
Vydání Onkologie, Olomouc, Solen, s.r.o. 2016, 1802-4475.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30211 Orthopaedics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/16:00092646
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky adenokarcinom pankreatu; radioterapie; chemoterapie
Klíčová slova anglicky pancreatic adenocarcinoma; radiotherapy; chemotherapy
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 4. 1. 2017 16:52.
Anotace
Karcinom pankreatu patří mezi obávaná onemocnění a jeho incidence dlouhodobě mírně roste. Hlavním problémem je nepřítomnost adekvátní léčby, což má za následek její neuspokojivé výsledky. I při využití všech terapeutických možností se dlouhodobého přežití dočká jen malá část pacientů. O důležitosti chirurgického řešení není pochyb. Radikální operace je stále jedinou kurativní metodou léčby. Taktéž chemoterapie má víceméně jasnou roli. I v časném stadiu je reálné riziko, že již došlo k diseminaci onemocnění a chemoterapie je jediný způsob, jak tuto situaci ovlivnit. Role radioterapie je méně zřejmá. Bylo publikováno velké množství studií a výsledky nejsou tak jednoznačné, jako u chirurgie a chemoterapie. Nejistota ohledně radioterapie je podpořena nepříznivým uložením pankreatu, v jehož okolí se nachází množství, na záření citlivých, tkání. Tato nejistota je dobře znázorněna odlišnými přístupy odborných společností v Evropě a Americe k léčbě tohoto onemocnění. Úkolem tohoto článku je shrnout výsledky nejdůležitějších prací týkajících se radioterapie adenokarcinomu pankreatu a ukázat v jakých fázích onemocnění je radioterapie vhodná.
Anotace anglicky
Pancreatic adenocarcinoma is one of the most feared oncological diagnoses and its incidence is on the rise. The main difficulty is a lack of effective treatment options. Even when deploying all standard cancer treatments, long term survival is not a common phenomenon. Surgery is a mainstay of treatment, there is hardly any doubt about it. It is still the only curable treatment modality. Role of chemotherapy is also largely clear. Even in the early stage of disease, there is a certain risk of tumor dissemination and chemotherapy is the only way how to deal with this issue. The role of radiotherapy is less clear. Large amount of scientific data was published, disscusing the use of radiotherapy in pancreatic cancer, but results are still indeterminate. Further uncertainty about appropriateness of treatment stems from anatomical localization of pancreas, which is surrounded by radiosensitive tissues. An obvious example of this issue are different guidelines between Europe and America. The aim of this article is to summarize the main studies and to discuss in which stages of pancreatic cancer is radiotherapy an appropriate treatment option.
VytisknoutZobrazeno: 5. 5. 2024 01:12