DVOŘÁK, Tomáš a Aleš VYSKOČIL. Jak psát dějiny velkých měst? Syntetické zpracování městských dějin jako teoretický a praktický problém v období informační revoluce. Projekt Velké dějiny Brna. In Červená, Radana; Dvořák, Tomáš; Vyskočil, Aleš. Jak psát dějiny velkých měst? Vydání první. Brno: Archiv města Brna, 2016, s. 15-30. ISBN 978-80-7286-296-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jak psát dějiny velkých měst? Syntetické zpracování městských dějin jako teoretický a praktický problém v období informační revoluce. Projekt Velké dějiny Brna
Název anglicky How to write urban history? Synthesis as an approach to urban history as a theoretical and practical problem in the time of the information revolution. The Great History of Brno project
Autoři DVOŘÁK, Tomáš (203 Česká republika, garant, domácí) a Aleš VYSKOČIL (203 Česká republika).
Vydání Vydání první. Brno, Jak psát dějiny velkých měst? od s. 15-30, 16 s. 2016.
Nakladatel Archiv města Brna
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/16:00092683
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-7286-296-2
Klíčová slova česky město; urbánní dějiny; metodologie; koncepční problémy; Brno; historické syntézy
Klíčová slova anglicky city; urban history; methodology; conceptual problems; Brno; history synthesis
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Tomáš Dvořák, Ph.D., učo 16710. Změněno: 1. 11. 2020 22:49.
Anotace
Kapitola je zaměřena na problematiku dějin měst. Studie sumarizuje zkušenosti s projekty dějin měst, zabývá se smyslem, potřebností a aktuálností vydávání velkých vědeckých dějin města v éře postmoderního přístupu k minulosti a všímá si klíčových koncepčních otázek: dějin měst jako konceptu v dějepisectví a konceptu operativního, tedy rozvržení, struktury a způsobu psaní konkrétního projektu městských dějin v kontextu současných trendů v bádání.
Anotace anglicky
The chapter is focused on the problematic of urban history. Study summarizes experiences with the urban history projects, is concerned with the very point, necessity, relevance of the publication of a great scientific history of a city in age of the postmodern approach to the past. Study is concentrates on the key conceptual problems: urban history as a concept in historiography and operative concept, that is the layout, structure and way of writing of a specific project of urban history in the context of current research trends.
VytisknoutZobrazeno: 5. 5. 2024 23:29