POLOUČEK, Oto. Orální historie ve výzkumu proměn společenského života na malém venkovském městě. In Denková, Zuzana. Etnológ v teréne: Zborník z XX. konferencie Etnológ a múzeum, 21. – 23. júna 2016, Starý zámok v Banskej Štiavnici. Prvé vydanie. Banská Štiavnica: Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici, 2017, s. 78-89. ISBN 978-80-85579-53-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Orální historie ve výzkumu proměn společenského života na malém venkovském městě
Název anglicky The use of oral history in researching social transformation in a small rural town
Autoři POLOUČEK, Oto (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Prvé vydanie. Banská Štiavnica, Etnológ v teréne: Zborník z XX. konferencie Etnológ a múzeum, 21. – 23. júna 2016, Starý zámok v Banskej Štiavnici, od s. 78-89, 12 s. 2017.
Nakladatel Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50404 Antropology, ethnology
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/17:00096018
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-85579-53-6
Klíčová slova anglicky oral history; field research; socialism; social life; rural areas; local communities; position of a researcher in the field
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 8. 3. 2018 12:12.
Anotace
Zájem o proměny forem sdružování a společenského života na moravském venkově je v prezentovaném doktorandském výzkumu reflektován zejména s důrazem na roli jednotlivce a jeho možností iniciativy za účelem rozvoje aktivit v oblastech svého osobního zájmu. Období tzv. normalizace, na které se výzkum zaměřuje, se vyznačuje jistými specifiky nejen díky socialistickému státnímu zřízení. Modernizace a rozvoj volného času jsou dalšími prvky, které situaci ovlivňovaly. Charakterizován je proces počátku výzkumu, předpoklady a východiska, která autora vedla k výběru lokality, ve které dlouhodobě realizuje životopisné rozhovory s aktéry místního společenského života. V článku jsou dále pojmenována některá specifika realizace orálně historického výzkumu v neanonymním prostředí malého města včetně rizik, která podobný výzkum může přinášet. Nastíněna jsou taktéž i interpretační témata a motivy, které vystupují na povrch po realizaci několika rozhovorů s iniciátory místního dění.
Anotace anglicky
The survey described in this paper reflects the current interest in the transformation of the forms of people’s associations and their social life in general in Moravia’s rural areas. It does so by highlighting individuals’ roles and the possibilities for them to take the initiative to develop activities in their own interest. The period of so-called normalisation, upon which the author focuses, is a typical one, having specific features due not only due to the former socialistic regime but to other factors as well. Modernisation and the increase in people’s free time are other features having an impact on the situation. The paper describes the process of a survey’s beginning, its assumptions, and the starting points that influenced the author in the choice of research site, the place in which they conducted life story interviews with actors in the local social life. The paper points out some particulars of an oral survey implemented in a town’s “non-anonymous” environment, including some risks such a survey might present. The author also discusses interpretation themes and motifs that may arise in the course of conducting interviews with representatives of local social life.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 05:19