ŠRÁMEK, Rudolf. Kulturní hodnota a kulturní dědictví jako příznaky propriální sféry jazyka. In David, Jaroslav. Toponyma – kulturní dědictví a paměť míst. 1. vyd. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě. Filozofická fakulta, 2016, s. 33-42. ISBN 978-80-7464-843-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kulturní hodnota a kulturní dědictví jako příznaky propriální sféry jazyka
Název anglicky Cultural value and cultura heritage as the markers of the proprial sphere of language
Autoři ŠRÁMEK, Rudolf (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Ostrava, Toponyma – kulturní dědictví a paměť míst, od s. 33-42, 10 s. 2016.
Nakladatel Ostravská univerzita v Ostravě. Filozofická fakulta
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60203 Linguistics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14410/16:00092930
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-7464-843-4
Klíčová slova česky teorie onomastiky; propriální sféry jazyka; kulturní hodnota; kulturní dědictví; identita
Klíčová slova anglicky theory of onomastics; proprial language sphere; cultural value; cultural heritage; identity
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: PhDr. Ivana Kolářová, CSc., učo 44114. Změněno: 9. 9. 2019 12:46.
Anotace
Stať analyzuje obecně teoretickou povahu vzájemných vztahů a interakcí „kulturních“ kategorií a jejich pozice a funkce v propriální sféře jazyka. Kulturní aspekty se v onomastice prosadily ve třech směrech: a) umožnily interpretaci proprií verifikovat vazbou na kulturní fakta a kulturní prostor, b) uplatnily se ve formulování klasifikačního kritéria „jméno kulturní“ ve spojitosti s tzv. onymickým objektem, c) dovolují kulturní zřetele spojovat se systematikou a areály jevů sociálních, ekonomických, náboženských apod. "Kulturní hodnota" zasahuje propriální sféru jazyka z vnějšku, je východiskem "kulturního dědictví" Propriální sféra jazyka musí disponovat schopností včleňovat propria do svého systému i do komunikace bez ztráty kulturně specifikujícího příznaku. Znamená to minimalizaci zásahů, zaručení stability proprií i vědomou péči o ně. Závěrem se navrhují některá témata dalšího výzkumu.
Anotace anglicky
That article analyses generally theoretical character of the relationships among "cultural" cathegories and their position and function in proprial sphere of language. Cultural aspects broke in three regards in the onomastics: a)the interpretation of proper names can be verified by the relation to the cultural facts and cultural sphere; b)they broke in the forming of the classification criterion "cultural name" in the connection with so called "onymic object"; c) the cultural regards can be connected with the systematic and areas of the social, economic, religious and others phenomena. "Cultural value" detects proprial sphere of language from the outside, it is the ground of the "cultural heritage". Proprial sphere of the language has to be able to integrate proper namens in its system and in the communication, too, without losing cultural specific marker.
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 20:17