VALTROVÁ, Jana. "Religion" in Medieval Missionary Accounts about Asia. Studi e Materiali di Storia delle Religioni. Roma: Univerzita La Sapienza, 2016, roč. 82, č. 2, s. 571-592. ISSN 0393-4136.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název "Religion" in Medieval Missionary Accounts about Asia
Název česky "Náboženství" ve středověkých misionářských zprávách o Asii
Autoři VALTROVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Studi e Materiali di Storia delle Religioni, Roma, Univerzita La Sapienza, 2016, 0393-4136.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Itálie
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/16:00092986
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky pojem náboženství; středověk; misie; jinověrci
Klíčová slova anglicky Concept of religion; Middle Ages; mission; Non-Christians
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 27. 3. 2017 11:50.
Anotace
The article strives to contribute to the discussion about medieval development of thinking about “religion” by exploring selected Christian missionary accounts about non-Christians in Mongolian empire and India. The contact with religious plurality in these areas, together with missionary zeal, encouraged new ways of thinking about “religion”, which challenged the existing terminology concerning “religion” (terms lex, secta, fides, ritus). Analyses of missionary terminology and descriptions of various “religions” reveals a tendency to implicitly accept general comparability of Christianity with non-Christian traditions. Not in terms of truthfulness, however in terms of typology – Christianity comes to replace and upgrade previous ways of life. In this context the question of relationship between religious practice (religion as worship) and faith (religion as system of beliefs) becomes very important. The question of (non)reception of missionary thinking about “religion” within European audience is also briefly outlined.
Anotace česky
Studie je příspěvkem do diskuse na téma středověkého pojetí "náboženství" a přináší analýzu vybraných křesťanských misionářských zpráv o jinověrcích v Mongolské říši a Indii. Setkání s jinověrci zde podnítilo nové způsoby uvažování o "náboženství", pro něž přestala být stávající terminologie (lex, secta, cultus) zcela vyhovující. Misionářské zprávy naznačují proces, v němž došlo k utváření společného diskurzu, který zahrnoval jak křesťanství, tak místní "náboženství". Otázkou, která je zde také částečně řešena, je vlastní obsah středověkého evropského pojetí "náboženství". Zejména jde o vztah náboženské praxe, víry a způsobů života jakožto klíčových aspektů této kategorie. Nastíněna je také otázka reflexe misionářských zpráv u středověkých evropských čtenářů.
Návaznosti
MUNI/A/1148/2014, interní kód MUNázev: Inovativní teoretické a metodologické perspektivy v religionistice (Akronym: ITMEPRE)
Investor: Masarykova univerzita, Inovativní teoretické a metodologické perspektivy v religionistice, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 17:29