MAŇAS, Vladimír. Salvatore Ignazio Pintus. Nástin osudů a díla duchovního a literáta jako doklad intenzivních kulturních kontaktů rakouského Slezska a Brna na přelomu 70. a 80. let 18. století. In Vladimír Maňas - Pavel Žůrek. Cantantibus organis. Hudební kultura raného novověku ve středoevropských souvislostech. Ad honorem Jiří Sehnal. 2016. vyd. Brno: Moravská zemská knihovna v Brně, 2016, s. 135-148. ISBN 978-80-7051-222-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Salvatore Ignazio Pintus. Nástin osudů a díla duchovního a literáta jako doklad intenzivních kulturních kontaktů rakouského Slezska a Brna na přelomu 70. a 80. let 18. století
Název česky Salvatore Ignazio Pintus. Nástin osudů a díla duchovního a literáta jako doklad intenzivních kulturních kontaktů rakouského Slezska a Brna na přelomu 70. a 80. let 18. století
Název anglicky Salvatore Ignazio Pintus. Life and work of an ecclesiastical and poet
Autoři MAŇAS, Vladimír.
Vydání 2016. vyd. Brno, Cantantibus organis. Hudební kultura raného novověku ve středoevropských souvislostech. Ad honorem Jiří Sehnal, od s. 135-148, 14 s. 2016.
Nakladatel Moravská zemská knihovna v Brně
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor Umění, architektura, kulturní dědictví
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-7051-222-7
Klíčová slova česky Pintus; libretista; hudební kontakty; Morava; Slezsko; Opava; Brno
Klíčová slova anglicky Pintus; libretist; music contacts; Moravia; Silesia; Opava; Brno
Změnil Změnil: doc. Mgr. Vladimír Maňas, Ph.D., učo 13678. Změněno: 17. 1. 2017 14:31.
Anotace
Příležitostné tisky, libreta a další oslavné texty, mohou mít velký význam nejen z hlediska bibliografického, ale mohou nabízet vítaný vhled do jinak stále nedostatečně zmapovaného přediva vztahů moravské a slezské aristokracie doby osvícenství. Poměrně překvapivým a dosud málo známým aktérem je exjesuita Ignazio Salvatore Pintus (1719–1786). Vladimír Maňas se na základě dobových svědectví, příležitostných tisků a tehdejší publicistiky pokusil o rekonstrukci osudů tohoto teologa a literáta, který do střední Evropy přišel z Říma jako zpovědník vratislavského biskupa Schafgotsche a dožil jako emeritní konzistoriální rada v Brně. Vedle zmíněných Pintových publikací, s výjimkou libret oratorií a oper pro Carla Ditterse převážně příležitostných děl, náleží mezi klíčové prameny Wienerische Kirchenzeitung, šířeji málo známé periodikum vydávané v osmdesátých letech 18. století M. A. Wittolou ve Vídni, které přináší i řadu glos k moravskému prostředí.
Anotace anglicky
Occasional printed documents, librettos and other celebratory texts can be of great interest from a biographical point of view, but they can also offer a welcome view of the as yet insufficiently mapped out fabric of the relations between the Moravian and Silesian aristocracy during the period of the Enlightenment. A relatively surprising and as yet little known protagonist was the ex-Jesuit Ignazio Salvatore Pintus (1719–1786). Vladimír Maňas has endeavoured to piece together the fate of this theologian and man of letters, who came to Central Europe from Rome as the confessor to Bishop Schafgotsch of Wrocław and lived as an emeritus councillor of the Consistorium in Brno, on the basis of period testimony, occasional printed documents and theperiodicals of that time. As well as Pintus’ aforementioned publications, with the exception of the librettos of the oratorios and operas for Carl Ditters which are predominantly occasional works, the key sources also include the Wienerische Kirchenzeitung, a lesser known periodical published in the 1780s by M. A. Wittola in Vienna which provides a number of comments on the Moravian environment.
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 14:36