SOUČKOVÁ, Lenka. Přehled závažných lékových interakcí antibiotik. Acta medicinae. Brno: ERA Média, 2016, roč. 5, č. 10, s. 69-74. ISSN 1805-398X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Přehled závažných lékových interakcí antibiotik
Název anglicky The overview of the major drug-drug interactions with antibiotics
Autoři SOUČKOVÁ, Lenka (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Acta medicinae, Brno, ERA Média, 2016, 1805-398X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/16:00093038
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky antibiotika; ATB; interakce
Klíčová slova anglicky antibiotics; ATB; drug interactions
Štítky EL OK
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 19. 1. 2017 11:22.
Anotace
V přehledovém článku jsou zmíněny klinicky závažné lékové interakce u antibiotik, které se mohou projevovat na různých úrovních: farmaceutické inkompatibility, farmakokinetické, farmakodynamické interakce. Řada z nich je dobře zdokumentována a lze je zařadit mezi predikovatelné. Na druhou stranu bývají lékové interakce u antibiotik často přehlíženy a v klinické praxi se bohužel vyskytují i ty, jimž lze předcházet. Snížit riziko nežádoucích účinků spojených s lékovými interakcemi antibiotik lze prostřednictvím zvýšení povědomí a znalostí o lékových interakcích, a tímto způsobem tak optimalizovat farmakoterapii.
Anotace anglicky
In this review article the clinically significant drug interactions with antibiotics are mentioned, which may manifest in different levels: pharmaceutical incompatibilities, pharmacokinetic, pharmacodynamic interactions. Many of them are well documented and can be included among predictable. On the other hand, the drug interactions with antibiotics tend to be often overlooked in clinical practice, unfortunately and these are also mostly preventable. Reduce the risk of side effects related with drug-drug interactions with antibiotics is possible through the raise awareness and knowledge about drug interactions, and in this manner to optimize pharmacotherapy.
VytisknoutZobrazeno: 23. 9. 2024 17:14