Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@article{1370786, author = {Kumstát, Michal}, article_number = {2}, keywords = {Carbohydrate availability; energy availability; mouth rinse; train-low compete-high nutrition strategy.}, language = {cze}, issn = {1802-7679}, journal = {Studia Sportiva}, title = {Co je nového ve světě sportovní výživy}, volume = {10}, year = {2016} }
TY - JOUR ID - 1370786 AU - Kumstát, Michal PY - 2016 TI - Co je nového ve světě sportovní výživy JF - Studia Sportiva VL - 10 IS - 2 SP - 67-75 EP - 67-75 PB - Masarykova univerzita SN - 18027679 KW - Carbohydrate availability KW - energy availability KW - mouth rinse KW - train-low compete-high nutrition strategy. N2 - Sportovní výživa je progresivně se rozvíjející vědní obor. Výživové strategie sportovce zaměřené na zabezpečení energetických substrátů a dalších ergogenních prostředků podporujících dostupnost energie, oddalujících rozvoj únavy a/nebo zvyšujících závodní výkon jsou založeny na rozsáhlé literaturou podpořené evidenci. Cílem práce je identifikovat novinky v doporučeních sportovní výživy uveřejněné v konsensuálních vyjádřeních Americkou společností sportovní medicíny (ACSM) a Mezinárodním olympijským výborem (IOC) po r. 2010. Kontrolními texty byla souhrnná sdělení publikovaná ACSM a IOC před r. 2010. Energetická dostupnost (ED), relativní energetická nedostatečnost ve sportu (RED-S), ergogenní role přijímaných sacharidů (S) v průběhu zatížení (kontakt S s ústy u ~ 45-60 min zatížení, tzv. „mouth rinse“ a revize doporučeného množství S během výkonu > 2,5 h – 90 g S/h) a koncept „train-low, compete-high“ manipulující sacharidovou dostupnosti jsou identifikované klíčové oblasti, které tvoří základ současných inovovaných doporučení. ER -
KUMSTÁT, Michal. Co je nového ve světě sportovní výživy. \textit{Studia Sportiva}. Masarykova univerzita, 2016, roč.~10, č.~2, s.~67-75. ISSN~1802-7679.
|