KUMSTÁT, Michal. Co je nového ve světě sportovní výživy. Studia Sportiva. Masarykova univerzita, 2016, roč. 10, č. 2, s. 67-75. ISSN 1802-7679.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Co je nového ve světě sportovní výživy
Název anglicky The world of sports nutrition – the new insights
Autoři KUMSTÁT, Michal (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Studia Sportiva, Masarykova univerzita, 2016, 1802-7679.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Sport a aktivity volného času
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14510/16:00093273
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
Klíčová slova anglicky Carbohydrate availability; energy availability; mouth rinse; train-low compete-high nutrition strategy.
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D., učo 99639. Změněno: 19. 2. 2017 19:26.
Anotace
Sportovní výživa je progresivně se rozvíjející vědní obor. Výživové strategie sportovce zaměřené na zabezpečení energetických substrátů a dalších ergogenních prostředků podporujících dostupnost energie, oddalujících rozvoj únavy a/nebo zvyšujících závodní výkon jsou založeny na rozsáhlé literaturou podpořené evidenci. Cílem práce je identifikovat novinky v doporučeních sportovní výživy uveřejněné v konsensuálních vyjádřeních Americkou společností sportovní medicíny (ACSM) a Mezinárodním olympijským výborem (IOC) po r. 2010. Kontrolními texty byla souhrnná sdělení publikovaná ACSM a IOC před r. 2010. Energetická dostupnost (ED), relativní energetická nedostatečnost ve sportu (RED-S), ergogenní role přijímaných sacharidů (S) v průběhu zatížení (kontakt S s ústy u ~ 45-60 min zatížení, tzv. „mouth rinse“ a revize doporučeného množství S během výkonu > 2,5 h – 90 g S/h) a koncept „train-low, compete-high“ manipulující sacharidovou dostupnosti jsou identifikované klíčové oblasti, které tvoří základ současných inovovaných doporučení.
Anotace anglicky
Sport nutrition is progressively increasing scientific discipline being an important part of the field of sports medicine. Competition and training nutrition strategies that focus on sufficient macronutrient intake and ergogenic aids to promote energy availability and delay determinants of fatigue are currently based on sound scientific evidence. The aim of the review is to analyze the guidelines for exercise and sport nutrition published by the American College of Sport Nutrition (ACSM) and the International Olympic Committee (IOC) in the period before and after 2010. Energy availability (EA), relative energy deficiency in sport (RED-S), carbohydrate feeding during exercise (such as a mouth rinse and multitransportable carbohydrate feeding during long term exercise) and eventually “train-low, compete high“ nutrition strategy intentionally manipulating with carbohydrate availability have been identified as novel and innovative. Sport nutrition recommendations issued by well-respected scientific authorities are currently revised according to the above mentioned topics and are now well accepted even by athletes.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 23:06