ČEJKOVÁ, Ingrid. Kvalitní výuka pohledem žáků. In XVI. ročník česko-slovenské konference Kvalitativní přístup a metody ve vědách o člověku, 6.-7. 2. 2017, České Budějovice. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kvalitní výuka pohledem žáků
Název anglicky Quality teaching from pupils´point of view
Autoři ČEJKOVÁ, Ingrid (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání XVI. ročník česko-slovenské konference Kvalitativní přístup a metody ve vědách o člověku, 6.-7. 2. 2017, České Budějovice, 2017.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/17:00096099
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky pupil voice; school; teacher; lesson
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Marie Skřivanová, učo 262124. Změněno: 4. 4. 2018 09:35.
Anotace
Příspěvek řeší otázku v rámci pedagogického konceptu zvaného hlas žáků, a to otázku hodnocení kvality výuky. V literatuře je představeno nepřeberné množství kritérií kvalitní výuky, avšak obvykle absentují ta, která staví na hodnocení samotných žáků. Na příkladu nahrávek třiceti dvou vyučovacích hodin literatury na gymnáziu a rozhovorů se žáky je ilustrována podoba velmi dobře hodnoceného vyučovacího předmětu. Jedním z klíčových kritérií kvalitní výuky je z pohledu žáků možnost vlastní participace na výuce, tedy koncept angažovaného učení. Přičemž se nezdá být pravdivé tradiční tvrzení, že čím více jsou žáci angažovaní, tím klesá intelektuální náročnost výuky. Dalším z kritérií je také možnost zažívat ve výuce úspěch, přičemž úspěch hledejme spíše ve výukové komunikaci než ve známkování.
Anotace anglicky
The paper deals with the question of the educational concept: pupils´ voice, the question searches for quality of teaching. In the literature there is presented a lot of criteria of quality teaching, but usually there is absent of criteria building on the pupils´ evaluation. On the example of 32 recordings of literature lessons on grammar school and interviews with pupils is illustrated very well evaluated school subject. One of the key criteria of quality teaching is pupils´ participation during the lesson. While it does not seem to be traditional claim that the more pupils are engaged, the more decrease the intellectual demands of lesson. Another criterion is the opportunity to experience success, but I am searching for this success in the pedagogical communication.
Návaznosti
MUNI/A/0960/2016, interní kód MUNázev: Procesy učení v různých sociálních prostředích
Investor: Masarykova univerzita, Procesy učení v různých sociálních prostředích, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 1. 5. 2024 18:24