KOTASOVÁ ADÁMKOVÁ, Marie, Zuzana BÍLKOVÁ, Oldřich TOMÁŠEK, Zdeněk ŠIMEK a Tomáš ALBRECHT. Vliv hormonálního vyladění v době pelichání na míru exprese ornamentů vlaštovky obecné (Hirundo rustica). In Zoologické dny České Budějovice 2016: sborník abstraktů z konference 11.-12. února 2016. Brno: Ústav biologie obratlovců AV ČR, 2016 - (Bryja, J.; Sedláček, F.; Fuchs, R.). 2016. ISBN 978-80-87189-20-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vliv hormonálního vyladění v době pelichání na míru exprese ornamentů vlaštovky obecné (Hirundo rustica).
Autoři KOTASOVÁ ADÁMKOVÁ, Marie, Zuzana BÍLKOVÁ, Oldřich TOMÁŠEK, Zdeněk ŠIMEK a Tomáš ALBRECHT.
Vydání Zoologické dny České Budějovice 2016: sborník abstraktů z konference 11.-12. února 2016. Brno: Ústav biologie obratlovců AV ČR, 2016 - (Bryja, J.; Sedláček, F.; Fuchs, R.). 2016.
Další údaje
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
ISBN 978-80-87189-20-7
Změnil Změnila: Mgr. Marie Kotasová Adámková, Ph.D., učo 324293. Změněno: 6. 2. 2017 10:53.
Anotace
Míra exprese ornamentů je důležitou součástí pohlavního výběru, na základě které je hodnocena kvalita potenciálního partnera. Předpokládá se, že exprese těchto znaků je řízena hormonálně. U ptáků jsou ornamenty často dány opeřením a vyvíjí se mimo hnízdní období v době pelichání. Není však zřejmé, nakolik je míra exprese ornamentů dána hormonálním vyladěním v době růstu ornamentů. U vlaštovky obecné (Hirundo rustica) jsou známy dva péřové ornamenty uplatňující se v pohlavním výběru, a to délka vnějších ocasních per a zbarvení ventrální části těla. Starší výsledky u tohoto druhu naznačují pozitivní vztah mezi expresí ornamentů a testosteronem (TEST) v krevní plasmě v době hnízdění, konkrétně vyšší koncentrace TEST u tmavších samců severoamerického poddruhu erythrogaster a u samců s delšími ocasními pery evropského podruhu rustica. Vztah mezi mírou exprese ornamentů a hormonálním vyladěním v době růstu ornamentů u vlaštovky obecné však zcela chybí. Také role kortikosteronu (CORT), jehož ukládání v peří může souviset s aktuálním stresem jedinců v době pelichání, je nejasná. Zde analyzujeme vztah mezi mírou exprese ornamentů evropského poddruhu vlaštovky obecné a koncentrací TEST a CORT v době růstu nových ornamentů. Pro vlastní analýzu jsme zvolili použití metody analýzy hormonů z peří, jejíž výsledky prezentují dlouhodobé hormonální vyladění v době růstu nového pera v období pelichání. Pro analýzu jsme vyvinuli nový způsob extrakce TEST a optimalizovali stanovení obou hormonů z peří pomocí metod vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Výsledky naznačují, že samci s vyššími koncentracemi TEST mají tmavší zbarvení hrdla a samci s vyššími koncentracemi CORT mají kratší ocasní pera. Vztah mezi mírou exprese ornamentů a hormonálním vyladěním samic nebyl doložen. Prokázali jsme vyšší hodnoty obou hormonů u samců ve srovnání se samicemi a změny v koncentracích TEST samců v závislosti na věku. Práce byla podpořena projekty LH14045 a GA15-11782S.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 05:50