HAVÍŘ, Josef. Variský vrásový systém odkrytý v lomu Podhůra (sv. okraj Českého masivu, kra Maleníku). Geologické výzkumy na Moravě a ve Slezsku. Masarykova univerzita, 2016, roč. 23, 1-2, s. 66-70. ISSN 1212-6209.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Variský vrásový systém odkrytý v lomu Podhůra (sv. okraj Českého masivu, kra Maleníku)
Název anglicky Variscan fold system exposed in the Podhůra quarry (NE part of the Bohemian Massif, Block of Maleník)
Autoři HAVÍŘ, Josef.
Vydání Geologické výzkumy na Moravě a ve Slezsku, Masarykova univerzita, 2016, 1212-6209.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10500 1.5. Earth and related environmental sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky moravsko-slezské paleozoikum; orientace tektonických struktur; vrásy
Klíčová slova anglicky Moravian-Silesian Palaeozoic; orientation of structures; folds
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Josef Havíř, Dr., učo 2127. Změněno: 8. 2. 2017 16:16.
Anotace
V lomu Podhůra, který se nachází v jz. části kry Maleníku, jižně od Lipníka nad Bečvou, jsou dobře odkryty kulmské sedimenty tektonicky ovlivněné variským vrásovo-násunovým systémem. Geometrie variských tektonických vrás byla ve větším detailu studována na pěti místech (A až E), na nichž bylo možné dobře sledovat charakter zámkových oblastí. Dominantním tektonickým prvkem je v lomu Podhůra systém asymetrických řádově kilometrových sevřených vrás s vergencí k VJV. Synforma takové řádově kilometrové vrásy byla studována na místě A, antiformní vrásové ohyby náležející řádově kilometrové sevřené vráse byly sledovány na místech B a C. Na místech D a E pak byly studovány zámkové oblasti (synforma a antiforma) menších, řádově stametrových rozevřených vrás. Vrásové osy většiny studovaných vrásových ohybů měly orientaci SSV-JJZ až SV-JZ, pouze v případě řádově stametrové vrásy na místě E byla určena orientace vrásové osy ve směru S-J. Tato orientace vrásových os je shodná s přednostní orientací vrásových os na východním okraji Nízkého Jeseníku. Oproti tomu byly pozorovány zásadní rozdíly v úklonu osních rovin a ramen vrás. Osní roviny vrásových struktur pozorovaných v lomu Podhůra jsou subvertikální nebo strmě ukloněné k ZSZ až SZ. V případě řádově kilometrových vrás je jedno vrásové rameno strmé (subvertikální) a druhé se vyznačuje středními úklony. V porovnání s geometrií systému řádově kilometrových vrás na východním okraji Nízkého Jeseníku je tedy vrásový systém pozorovaný v lomu Podhůra ukloněný k západu až k severozápadu, a to nejméně o 40°.
Anotace anglicky
In the Podhůra quarry situated in the SW part of the Block of Maleník southwards of Lipník nad Bečvou, the Culm sediments influenced by Variscan fold-thrust system are exposed. Geometry of the Variscan folds were studied in more detail at five sites (A to E), where hinge zones of these folds were well visible. The ESE-vergent system of asymmetric close folds of km order represents dominant tectonic structure observed in the Podhůra quarry. Synform of such fold of km order was studied at site A, antiform hinge zone was exposed at sites B and C. At the sites D and E, synform and antiform hinge zones of smaller open folds, of 100 meter order, were studied. Fold axes were predominantly NNE-SSW to NE-SW orientated, only at site E the N-S orientation of fold axis was found. These orientations are the same as predominant orientation of fold axes on the eastern margin of the Nízký Jeseník region. On the contrary, significant differences were found in the values of dip of axial planes and fold limbs. In the Podhůra quarry, the axial planes are subvertical or steeply WNW to NW dipping. In the case of fold of km order, one limb is subvertical, another limb is moderately WNW to NW dipping. It means, compared to fold geometry on the eastern margin of the Nízký Jeseník region, the system of folds of km order studied in the SW part of the Block Maleník is westward to northwestward tilted steeper by at least 40°.
VytisknoutZobrazeno: 22. 7. 2024 11:05