NOVÁKOVÁ, Ester. Trojice historických próz z období protektorátu. In Jana Čeňková. Válečné dětství a mládí (1939-1945) v literatuře a publicistice. 1. vyd. Praha: Univerzita Karlova - Nakladatelství Karolinum, 2016, s. 57-65. mimo edice. ISBN 978-80-246-3413-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Trojice historických próz z období protektorátu
Název česky Trojice historických próz z období protektorátu
Název anglicky Three historical fictions from the time of Protectorate of Bohemia and Moravia
Autoři NOVÁKOVÁ, Ester (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Praha, Válečné dětství a mládí (1939-1945) v literatuře a publicistice, od s. 57-65, 9 s. mimo edice, 2016.
Nakladatel Univerzita Karlova - Nakladatelství Karolinum
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14410/16:00093585
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-246-3413-5
Klíčová slova česky česká literatura; literatura pro děti a mládež; protektorát; historická próza
Klíčová slova anglicky Czech literature; literature for children and youth; Protectorate of Bohemia and Moravia; historical prose
Změnil Změnila: Mgr. Ester Nováková, Ph.D., učo 21335. Změněno: 1. 3. 2017 13:04.
Anotace
Příspěvek se zaměřuje na srovnání tří nejvýraznějších próz z českých dějin, které pro děti v období protektorátu vznikly. Je to kniha Za bílým půlkoněm Vladimíra Drnáka, Pro čest a slávu Jaroslava Janoucha a Tiší v zemi Leontiny Mašínové. Všechny uvedené knihy se mohou vykázat dobrou až velmi dobrou stylistickou a jazykovou úrovní a odpovídající erudicí autorů. Zachycují významné historické události, zásadní roli v příbězích hraje region. Stejně jako v dobové literatuře pro dospělé je zde tematizováno vlastenectví, odvaha, láska k zemi a rodnému kraji. V těsné souvislosti s tradicí klasického dobrodružného románu trpí idealizovaní chlapečtí protagonisté obvykle schematičností, přestože se autoři, zejména Leontina Mašínová, snaží i o zobrazení dětské psychiky.
Anotace anglicky
The article aims at comparing three most outstanding fictions from Czech history written for children in that time. They are namely: Za bílým půlkoněm by Vladimír Drnák, Pro čest a slávu by Jaroslav Janouch, and Tiší v zemi by Leontina Mašínová. All these books display both very high compositional standard and authors’ immense erudition. The books depict important historic events; „region“ plays an important role in all of three books. As in contemporary adult literature, patriotism, courage, love for one’s mother country and native heath are highlighted. Being influenced by the tradition of classic adventure novel, the idealized boy main characters are highly schematised – despite the fact that some of the authors, especially Leontina Mašínová, attempt at an insight into children’s psyche.
VytisknoutZobrazeno: 20. 7. 2024 11:16