VAŠÍČEK, Martin, Igor MALENOVSKÝ, Stanislav RADA, Jan MLÁDEK a Tomáš KURAS. Vliv poloparazitických rostlin a různých způsobů obhospodařování na společenstva ploštic (Heteroptera) v druhově bohatých travních porostech. In Zoologické dny Brno 2017. Sborník abstraktů z konference 9.-10.února 2017. 2017. ISBN 978-80-87189-21-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vliv poloparazitických rostlin a různých způsobů obhospodařování na společenstva ploštic (Heteroptera) v druhově bohatých travních porostech
Autoři VAŠÍČEK, Martin, Igor MALENOVSKÝ, Stanislav RADA, Jan MLÁDEK a Tomáš KURAS.
Vydání Zoologické dny Brno 2017. Sborník abstraktů z konference 9.-10.února 2017. 2017.
Další údaje
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
ISBN 978-80-87189-21-4
Změnil Změnil: Mgr. Martin Vašíček, učo 376124. Změněno: 22. 2. 2017 15:58.
Anotace
Poloparazitické rostliny jsou důležitou funkční skupinou v rostlinných společenstvech. Oslabují své hostitele v kompetici s ostatními druhy, a tím mohou měnit druhové složení i prostorovou strukturu vegetace. V terénním experimentu jsme na dvou lokalitách (Bílé Karpaty, Vsetínské vrchy) studovali vliv obhospodařování a působení modelové poloparazitické rostliny, kokrhele luštince (Rhinanthus alectorolophus; Orobanchaceae), na společenstva ploštic (Hemiptera: Heteroptera) v druhově bohatých trávnících svazu Bromion erecti. Sledovány byly čtyři varianty obhospodařování: seč, pastva, pastva spojená s vypálením a ponechání porostu ladem. Na polovině experimentálních ploch byl do vegetace vyset kokrhel, druhá polovina sloužila jako kontrola. Vzorky ploštic byly z porostu odebírány zahradním vysavačem od června do září 2014. Pomocí jednorozměrných a mnohorozměrných statistických metod. byly testovány rozdíly v abundanci, druhové bohatosti, druhovém složení a zastoupení hlavních trofických skupin ve společenstvech ploštic na plochách s různou kombinací sledovaných faktorů. Přítomnost kokrhele měla v interakci se způsobem obhospodařování významný vliv na abundance i druhovou bohatost ploštic. Na pasených a pasených a zároveň vypalovaných plochách kokrhel počet jedinců i druhů ploštic výrazně snižoval. Na neobhospodařovaných a sečených plochách měl opačný efekt. Zároveň kokrhel i způsob obhospodařování ovlivňovaly druhové složení společenstev a v porostech ponechaných ladem byl oproti obhospodařovaným porostům zaznamenán větší počet jedinců dravých ploštic. Kokrhel a způsob obhospodařování ovlivnily společenstva ploštic pravděpodobně prostřednictvím více různých faktorů, jakými jsou např. změna struktury a druhového složení vegetace. Naše práce potvrzuje, že působení poloparazitických rostlin na vegetaci se přenáší i do dalších trofických úrovní. Zároveň práce dokazuje, že výsledek tohoto vlivu je silně závislý na způsobu obhospodařování travního porostu.
VytisknoutZobrazeno: 10. 5. 2024 00:44