KAŠPAROVSKÁ, Jitka, Kateřina DADÁKOVÁ, Jan LOCHMAN, Sylvie HADROVÁ, Ludmila KŘÍŽOVÁ a Tomáš KAŠPAROVSKÝ. Changes in equol and major soybean isoflavone contents during processing and storage of yogurts made from control or isoflavone-enriched bovine milk determined using LC-MS (TOF) analysis. Food Chemistry. Oxford, UK: Elsevier Science, 2017, roč. 222, MAY, s. 67-73. ISSN 0308-8146. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.12.010.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Changes in equol and major soybean isoflavone contents during processing and storage of yogurts made from control or isoflavone-enriched bovine milk determined using LC-MS (TOF) analysis
Autoři KAŠPAROVSKÁ, Jitka (203 Česká republika, domácí), Kateřina DADÁKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Jan LOCHMAN (203 Česká republika, domácí), Sylvie HADROVÁ (203 Česká republika, domácí), Ludmila KŘÍŽOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Tomáš KAŠPAROVSKÝ (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Food Chemistry, Oxford, UK, Elsevier Science, 2017, 0308-8146.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 4.946
Kód RIV RIV/00216224:14310/17:00094646
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.12.010
UT WoS 000392689400009
Klíčová slova anglicky Phytoestrogens; Isoflavones; Bovine milk; Equol; Dairy products; Storage
Štítky NZ, rivok
Změnil Změnila: Ing. Nicole Zrilić, učo 240776. Změněno: 5. 4. 2018 09:40.
Anotace
The effect of supplementing a basal diet for dairy cows with "Soybean extract 40% (Biomedica, Prague, Czech Republic), containing 40% soybean isoflavones, on the contents of daidzein, glycitein, genistein, and equol in milk as well as fresh and mature yogurts was estimated. To determine the contents of these isoflavonoids, an efficient analytical LC-MS (TOF) technique was used. The "Soybean extract 40" used in our study contained an especially high proportion of daidzein (307 g kg(-1)). In both milk and yogurt samples, the amounts of daidzein and its metabolite equol were significantly higher in samples obtained from cows that received the isoflavone extract-supplemented diet than from those that received the basal diet, as the precursor daidzein contributed to the increased equol concentrations. Fermentation caused significant changes in the daidzein and glycitein concentrations. With maturation, the concentrations of daidzein and equol were unaffected, while the glycitein concentration decreased significantly. (C) 2016 Elsevier Ltd. All rights reserved.
Návaznosti
GA13-34134S, projekt VaVNázev: Metabolizmus izoflavonů v bachoru se zaměřením na obsah equolu v kravském mléce
Investor: Grantová agentura ČR, Metabolizmus izoflavonů v bachoru se zaměřením na obsah equolu v kravském mléce
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 00:20