BOGDANOVIČOVÁ, Kateřina, Lenka NECIDOVÁ, Danka HARUŠTIAKOVÁ a Bohumíra JANŠTOVÁ. Milk powder risk assessment with staphylococcus aureus toxigenic strains. In Petros Taoukis, George John Nychas. 29th International Conference of the European-Federation-of-Food-Science-and-Technology (EFFoST). Oxford: Elsevier Science Ltd, 2017, s. 2-7. ISSN 0956-7135. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2016.07.007.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Milk powder risk assessment with staphylococcus aureus toxigenic strains
Autoři BOGDANOVIČOVÁ, Kateřina (203 Česká republika), Lenka NECIDOVÁ (203 Česká republika), Danka HARUŠTIAKOVÁ (703 Slovensko, garant, domácí) a Bohumíra JANŠTOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Oxford, 29th International Conference of the European-Federation-of-Food-Science-and-Technology (EFFoST), od s. 2-7, 6 s. 2017.
Nakladatel Elsevier Science Ltd
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 30308 Nutrition, Dietetics
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Impakt faktor Impact factor: 3.667
Kód RIV RIV/00216224:14110/17:00096205
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISSN 0956-7135
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2016.07.007
UT WoS 000390636300002
Klíčová slova anglicky Staphylococcal enterotoxins; Powdered milk; ELFA
Štítky EL OK, podil
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 17. 5. 2018 15:57.
Anotace
Staphylococcus aureus is the causative agent of staphylococcal enterotoxicosis foodborne illnesS. Milk powder and whey powder are at risk of contamination by coagulase-positive staphylococci, which reflects the requirement for microbiological examination of foods listed in Regulation (EC) 2073/2005, as amended. Microbiological criteria for coagulase-positive staphylococci are up to 10(1)-10(2) cfu g(-1). This study evaluates the possibility of survival and growth of S. aureus in milk powder after its reconstitution. Powdered milk was inoculated with 10(2) and 10(5) cfu g(-1) of toxigenic strains of S. aureus and then stored as reconstituted milk for 48 h at 4,15, and 25 degrees C. Staphylococcal growth and production of staphylococcal enterotoxins A, B, and C (SEA, SEB, and SEC) was regularly detected during the 48 h storage period. With inoculation of S. aureus high counts at 25 degrees C, the production of staphylococcal enterotoxins (SEs) was detected as early as after 7 (SEB) or 8 (SEA) hours of storage; at 15 degrees C as early as after 48 h (SEA, SEB). With inoculation of low counts of S. aureus (complying with legislative requirements) only at 25 degrees C, SEs production was detected after 24 (SEA, SEB) or 48 (SEA, SEB, SEC) hours. Model experiments evaluated SEs consumer risk resulting from extended storage of reconstituted milk at improper temperatures. (C) 2016 Elsevier Ltd. All rights reserved.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 01:51