ŠÍP, Radim. Současný extremismus: Nezvládnutý přechod k modernitě. In Irina Dudinská - Vladislav Dudinský - Anna Polačková. Extrémizmus a radikalizmus - staré fenomény v nových kontextoch. 1. vyd. Prešov: Vydavatelstvo Prešovskej univerzity, 2016, s. 49-63. ISBN 978-80-555-1765-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Současný extremismus: Nezvládnutý přechod k modernitě
Název česky Současný extremismus: Nezvládnutý přechod k modernitě
Název anglicky Contemporary Extremism: Failed coping with modernity
Autoři ŠÍP, Radim (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Prešov, Extrémizmus a radikalizmus - staré fenomény v nových kontextoch, od s. 49-63, 15 s. 2016.
Nakladatel Vydavatelstvo Prešovskej univerzity
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50601 Political science
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14410/16:00093781
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-555-1765-0
Klíčová slova česky extremismus; systémové pojetí extremismu; tribalismus; druhá modernita, metodologický kosmopolitismus
Klíčová slova anglicky extremism; systemic concept of extremism; tribalism; second modernity; metodological cosmopolitism
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Mgr. Radim Šíp, Ph.D., učo 8686. Změněno: 20. 3. 2017 11:25.
Anotace
Na počátku textu je rozlišen tradiční a systematické pojetí extremismu. Systematický pohled nám umožňuje identifikovat základní rys extremismu - směřování ke kmenovému myšlení. Jedná se o nutkání zjednodušit komplexní moderní společnosti. Tohoto zjednodušení lze dosáhnout pouze extrémní cestou. Díky systematickému výkladu je v dalších částech textu autor dále vysvětluje vysvětlit, co mají různé druhy extremismu společného. Je to schopen doložit i u tak tak zdánlivě odlišných myšlenkových proudů jako je osvícenský univerzalismus, nacionalismus a islamistický universalismus. Ve všech těchto typech je zaznamenán sklon ke zjednodušení komplexní společenské reality moderní společnosti. Na konci textu je nárůst extremismu vysvětlen jako projev nedokončené modernizace. Tato poslední etapa výkladu nám pomáhá stanovit, proč současná politická reprezentace selhává v boji proti extremismu.
Anotace anglicky
In the early parts of the text, we differentiate the traditional and the systematic concept of extremism. The systematic view allows us to identify an essential feature of extremism - the trend towards tribal thinking. This feature explains the very essence of extremism – the compulsion to simplify a complex modern society which could be done by extreme means only. In next part of the text, we are, thanks to the systematic interpretation, able to explain what the different types of extremism has in common. We did it even in such seemingly diverse currents of thought, such as the Enlightenment universalism, nationalism, and Islamistic universalism. In all these types, there is – again – a propensity to simplify a complex social reality of modern society. At the end of the text, the rise of extremism is explained as the manifestation of unfinished modernization. This last stage of the interpretation helps us to discriminate what gives rise to failure of our today’s political representation.
Návaznosti
70p7, interní kód MUNázev: Škola, kde jsem člověkem
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Škola, kde jsem člověkem
76p7, interní kód MUNázev: Škola, kde jsem člověkem II.
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Škola, kde jsem člověkem II.
VytisknoutZobrazeno: 24. 9. 2024 14:27