OSTRÝ, František. Jakub Jan Ryba a hudební­ estetika a teorie. Marginalia historica: Časopis pro dějiny vzdělanosti a kultury. Praha: Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, Katedra dějin a didaktiky dějepisu, 2015, roč. 6, 2/2015, s. 119-131. ISSN 1804-5367.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jakub Jan Ryba a hudební­ estetika a teorie
Název česky Jakub Jan Ryba a hudební­ estetika a teorie
Název anglicky Jakub Jan Ryba and musical aesthetics and theory
Autoři OSTRÝ, František (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Marginalia historica: Časopis pro dějiny vzdělanosti a kultury, Praha, Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, Katedra dějin a didaktiky dějepisu, 2015, 1804-5367.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Umění, architektura, kulturní dědictví
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/15:00093798
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky hudební teorie; hudební estetika; příručka; Jakub Jan Ryba
Klíčová slova anglicky Music theory; Music aesthetics; Handbooks; Jakub Jan Ryba
Změnil Změnil: Mgr. František Ostrý, Ph.D., učo 215594. Změněno: 13. 3. 2017 16:17.
Anotace
Tento článek se zabývá opomíjenou částí díla Jakuba Jana Ryby – jeho pojetím hudební teorie a estetiky. To Ryba formuloval především ve své publikaci Všeobecní a počáteční základové ke všemu umění hudebnému, která byla prvním novodobým pojednáním o dané problematice v českém jazyce. Dalším významným zdrojem je autorem psaný Jacob Johan Rybas musikalischer Lebenslauf. Článek vyzdvihuje podstatné a zajímavé momenty dané problematiky a poukazuje na některé souvislosti a specifika autorova pojetí.
Anotace anglicky
The article focuses on Jakub Jan Ryba‘s notion of music theory and aesthetics, a field so far largely neglected by modern Ryba scholarship. Ryba elaborates on his notion chiefly in his General and Introductory Fundaments of Every Art of Music, the first modernstyle treatise on the subject in Czech language. The other important source is Ryba’s own Jacob Johan Rybas musikalischer Lebenslauf (A Musical Biography of Jakub Jan Ryba). The present article points out various important aspects of the topic and shows the context and specificity of the author’s conception.
VytisknoutZobrazeno: 29. 5. 2024 23:14